Kwiaty dyni w tempurze
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Szukasz pomysłu na oryginalne przystawki i przekąski na przyjęcie? Wypróbuj egzotyczne kwiaty dyni w tempurze z mozzarellą. Kwiaty w tempurze są szybkie i łatwe do przygotowania, a przy tym bardzo smaczne. Na pewno posmakują wielbicielom japońskich smaków.
SKŁADNIKI
- 10 kwiatów dyni (lub cukinii)
- 100 g białej mozzarelli w zalewie
- 1 łyżeczka pieprzu CYKORIA
- szczypta czerwonej papryki CYKORIA
- Składniki na ciasto:
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1/2 szklanki mąki
- 1 żółtko
- szczypta soli
- dodatkowo: olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Mąkę mieszamy z wodą, żółtkiem i solą.
Kwiat dyni (lub cukinii) myjemy, odcinamy z nich pręciki i osuszamy na ręczniku papierowym.
Do środka każdego kwiatu wkładamy kawałek mozzarelli, a następnie szczyptę soli, pieprzu i papryki.
Płatki kwiatów zawijamy na górze a następnie maczamy w przygotowanym cieście i smażymy ok. 1-2 minuty z każdej strony w gorącym oleju. Podajemy od razu po przygotowaniu.