Kwiaty cukinii faszerowane mięsem mielonym i smażone w cieście

2017-05-08
Kwiaty cukinii faszerowane mięsem mielonym i smażone w cieście
Autor: Shutterstock Kwiaty cukinii faszerowane mięsem mielonym i smażone w cieście
łatwy
20 min
4

Kwiaty cukinii warto zebrać, zanim wykształcą się duże cukinie. Jest to wyjątkowy przysmak, bardzo ceniony we Włoszech, u nas jednak mało dostępny w sklepach. Najpopularniejszym sposobem podania są kwiaty cukinii faszerowane rozmaitymi farszami i smażone w cieście. Tu podajemy przepis na kwiaty cukinii faszerowane mielonym mięsem indyczym.

Składniki

8 dużych kwiatów cukinii

150 g mielonego mięsa indyczego

1 bułka kajzerka namoczona w mleku

1 jajko

1 łyżka szczypiorku

1 zgnieciony ząbek czosnku

sól

pieprz

Ciasto:

3 łyżki mąki

50 ml. mleka

1 jajko

1 szczypta soli

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Przed przyrządzaniem potraw z kwiatów cukinii należy usunąć z nich szypułki i słupki kwiatowe. Są nieco gorzkie i mogą zepsuć smak potrawy.

Myjemy cukinię, odkrawamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych okach. Odciskamy z nadmiaru płynu.

Odciśniętą bułkę mielimy, mieszamy z mięsem, jajkiem i przyprawami. Łączymy z cukinią i posiekanym szczypiorkiem i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy.

Kwiaty cukinii rozchylamy, płuczemy, osuszamy, napełniamy farszem.

Przygotowujemy ciasto: mieszamy energicznie mleko, mąkę, sól i jajo.

Nadziewane kwiaty maczamy w cieście i smażmy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.