Kwiaty cukinii faszerowane mięsem mielonym i smażone w cieście
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kwiaty cukinii warto zebrać, zanim wykształcą się duże cukinie. Jest to wyjątkowy przysmak, bardzo ceniony we Włoszech, u nas jednak mało dostępny w sklepach. Najpopularniejszym sposobem podania są kwiaty cukinii faszerowane rozmaitymi farszami i smażone w cieście. Tu podajemy przepis na kwiaty cukinii faszerowane mielonym mięsem indyczym.
SKŁADNIKI
- 8 dużych kwiatów cukinii
- 150 g mielonego mięsa indyczego
- 1 bułka kajzerka namoczona w mleku
- 1 jajko
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 zgnieciony ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- Ciasto:
- 3 łyżki mąki
- 50 ml. mleka
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przed przyrządzaniem potraw z kwiatów cukinii należy usunąć z nich szypułki i słupki kwiatowe. Są nieco gorzkie i mogą zepsuć smak potrawy.
- Myjemy cukinię, odkrawamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych okach. Odciskamy z nadmiaru płynu.
- Odciśniętą bułkę mielimy, mieszamy z mięsem, jajkiem i przyprawami. Łączymy z cukinią i posiekanym szczypiorkiem i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy.
- Kwiaty cukinii rozchylamy, płuczemy, osuszamy, napełniamy farszem.
- Przygotowujemy ciasto: mieszamy energicznie mleko, mąkę, sól i jajo.
- Nadziewane kwiaty maczamy w cieście i smażmy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.