Kwiaty cukinii faszerowane mięsem mielonym i smażone w cieście
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Kwiaty cukinii warto zebrać, zanim wykształcą się duże cukinie. Jest to wyjątkowy przysmak, bardzo ceniony we Włoszech, u nas jednak mało dostępny w sklepach. Najpopularniejszym sposobem podania są kwiaty cukinii faszerowane rozmaitymi farszami i smażone w cieście. Tu podajemy przepis na kwiaty cukinii faszerowane mielonym mięsem indyczym.
SKŁADNIKI
- 8 dużych kwiatów cukinii
 - 150 g mielonego mięsa indyczego
 - 1 bułka kajzerka namoczona w mleku
 - 1 jajko
 - 1 łyżka szczypiorku
 - 1 zgnieciony ząbek czosnku
 - sól
 - pieprz
 - Ciasto:
 - 3 łyżki mąki
 - 50 ml. mleka
 - 1 jajko
 - 1 szczypta soli
 - olej do smażenia
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przed przyrządzaniem potraw z kwiatów cukinii należy usunąć z nich szypułki i słupki kwiatowe. Są nieco gorzkie i mogą zepsuć smak potrawy.
 - Myjemy cukinię, odkrawamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych okach. Odciskamy z nadmiaru płynu.
 - Odciśniętą bułkę mielimy, mieszamy z mięsem, jajkiem i przyprawami. Łączymy z cukinią i posiekanym szczypiorkiem i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy.
 - Kwiaty cukinii rozchylamy, płuczemy, osuszamy, napełniamy farszem.
 - Przygotowujemy ciasto: mieszamy energicznie mleko, mąkę, sól i jajo.
 - Nadziewane kwiaty maczamy w cieście i smażmy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.