Kurczak pieczony w rękawie, na kanapki - domowy dodatek do pieczywa

Kurczak pieczony w rękawie na kanapki
Autor: Shutterstock Pierś kurczaka upieczona w rękawie i pokrojona w plastry ułożona na drewnianej desce kuchennej.
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Kurczak upieczony w rękawie to świetna domowa wędlina - chudziutka, lekkostrawna i bardzo smaczna. Przy tym świetnie sprawdza się w noszonych kilka godzin w plecaku kanapkach. Kupne wędliny pod tym względem nie mają szans. Kanapki z pieczonym kurczakiem pozostają świeże i smaczne przez cały dzień.

SKŁADNIKI

  • piersi z kurczaka
  • olej
  • sól i pieprz
  • papryka słodka
  • foliowy rękaw do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka umyć i dokładnie osuszyć. Oczyścić z błonek, upewnić się że nie zostały wewnątrz żadne kostki ani chrząstki.
  • Mięso posmarować cieniutko olejem, oprószyć solą, pieprzem i papryką lub innymi przyprawami.
  • Piersi ułożyć w rękawie i włożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia. Rękaw związać dokładnie, aby z mięsa nie uciekała wilgoć.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok 50 min. Na koniec można rozciąć rękaw i delikatnie przypiec mięso z wierzchu. Wystarczy 10 min, aby ładnie się zrumieniło.
  • Następnie mięso wyjąć z piekarnika i blaszki na talerz i pozwolić mu całkowicie wystygnąć.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Kurczak na kanapki - zrób tyle, ile potrzebujesz

W przepisie nie podaję gramatury składników. Jest to działanie celowe. Tu nie liczy się ważenie i odmierzanie - zróbmy tyle, ile jesteśmy w stanie zjeść w ciągu kilku dni - tygodnia. Pieczony kurczak spokojnie tyle wytrzyma w lodówce, choć na pewno nie będzie pod koniec tego czasu tak soczysty, jak zaraz po upieczeniu. Ja robię taką wędlinę regularnie, raz w tygodniu z dwóch lub trzech pojedynczych piersi. Dla pięciu osób na kanapki do pracy i szkoły jest w sam raz.

Pieczony kurczak na kanapki w różnych smakach

Jakim cudem taka wędlina nam się nie nudzi, skoro jadamy ją niemal codziennie? Po pierwsze jest bardzo smaczna, znacznie lepsza od kupnych wędlin, które mimo że inaczej się nazywają wszystkie smakują podobnie. Po drugie jest tyle możliwości przyprawienia piersi kurczaka, że za każdym razem można uzyskać inny smak i aromat My lubimy tę podstawową wersję z mięsem przyprawionym jedynie solą, odrobiną pieprzu i słodką papryką, ale możliwości jest wiele. Pozwolę sobie wymienić jedynie kilka:

  • kurczak na kanapki ziołowy, przyprawiony mieszanką ziół prowansalskich i czosnkiem
  • kurczak na kanapki słodko-kwaśny - zamarynowany w azjatyckim sosie
  • kurczak na kanapki cytrynowy - mocno oprószony grubym pieprzem cytrynowym
  • kurczak na kanapki diabelski - w płatkach chili

W galerii sprawdzisz jak upiec idealną pierś kurczaka!

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej