Kulki ptysiowe z parmezanem i szynką - super przekąska dla piwoszy i nie tylko
2022-06-16
łatwy
50 min
4
Kulki ptysiowe z parmezanem i szynką są świetna przekąską do piwa. Można je podać również jako wytrawną przekąskę lub oryginalny dodatek do dań głównych.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- 150 g tartego parmezanu
- 150 g szynki, drobniutko posiekanej lub startej na tarce
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę oraz masło zagotować i wymieszać dokładnie rózgą, zdjąć z ognia.
- Cały czas mieszając dodać mąkę, gdy powstanie jednolity roztwór, ponownie postawić na gaz.
- Mieszać bez przerwy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od boków i dna naczynia.
- Zdjąć z ognia, dodawać po 1 jajku, cały czas mieszając. Na koniec dodać ser i szynkę i ponownie wymieszać.
- Z masy formować niewielkie kuleczki, najwygodniej robi się to szprycą do kemów. Z tych proporcji powinno wyjść ich ok. 30.
- Kuleczki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Piec 20 minut w 200 St. C, na złoto.
Beszamel - Włoskie pierożki – poznaj je wszystkie