Kulki ptysiowe z parmezanem i szynką - super przekąska dla piwoszy i nie tylko

Kulki ptysiowe z parmezanem
Autor: Shutteratock Kulki ptysiowe z parmezanem świetnie pasują do piwa.
łatwy
50 min
4

Kulki ptysiowe z parmezanem i szynką są świetna przekąską do piwa. Można je podać również jako wytrawną przekąskę lub oryginalny dodatek do dań głównych.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 150 g tartego parmezanu
  • 150 g szynki, drobniutko posiekanej lub startej na tarce

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę oraz masło zagotować i wymieszać dokładnie rózgą, zdjąć z ognia.
  • Cały czas mieszając dodać mąkę, gdy powstanie jednolity roztwór, ponownie postawić na gaz.
  • Mieszać bez przerwy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od boków i dna naczynia.
  • Zdjąć z ognia, dodawać po 1 jajku, cały czas mieszając. Na koniec dodać ser i szynkę i ponownie wymieszać.
  • Z masy formować niewielkie kuleczki, najwygodniej robi się to szprycą do kemów. Z tych proporcji powinno wyjść ich ok. 30.
  • Kuleczki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Piec 20 minut w 200 St. C, na złoto.
Beszamel - Włoskie pierożki – poznaj je wszystkie
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej