Kroję na różyczki i smażę na patelni. Kalafior w cieście jest pyszny i obłędnie chrupiący

Dieta wegetariańska
W tym sezonie w kuchni króluje kalafior. To pyszne i zdrowe warzywo, które jest uniwersalne i można przyrządzić z niego obłędne dania. Jednym z przepisów, z którego warto skorzystać, jest receptura na smażonego kalafiora w cieście. Sprawdzi się jako przekąska i stanowi wyborny dodatek do obiadu. Poznajcie prosty przepis na kalafiora w cieście z patelni.
Smażony kalafior w cieście – składniki
Przepis na wyśmienitego i chrupiącego kalafiora z patelni pochodzi z kuchni bałkańskiej. Tę pyszną potrawę można z łatwością zrobić w domu, ponieważ wszystkie produkty są w naszych sklepach. Na bazarkach i w marketach można kupić młode i jędrne kalafiory, które najlepiej sprawdzą się do tego dania. Sekretem smaku smażonego kalafiora jest aromatyczna marynata, w której różyczki powinny leżakować kwadrans.
Co jest potrzebne, aby zrobić pysznego i obłędnie chrupiącego kalafiora z patelni? Lista składników nie jest długa. Obejmuje produkty łatwo dostępne, które często wykorzystuje się w różnych przepisach kulinarnych.
- kalafior
- marynata do kalafiora – sos sojowy, słodka papryka, chili, pieprz, czosnek
- ciasto – mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, mleko, jajko
- olej do smażenia
Jak zrobić kalafiora smażonego na patelni?
Przepis na chrupiące różyczki kalafiora w cieście z patelni nie jest trudny. Nie wymaga skomplikowanych czynności czy drogich składników. To niedrogie wegetariańskie danie, które zachwyci smakiem i aromatem. Czas przygotowania także nie jest długi. Kalafior w cieście z patelni jest gotowy w pół godziny.
Jak więc usmażyć pysznego kalafiora w cieście? Wybierając ten sprawdzony przepis, nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak. Wyborna przekąska wyjdzie już za pierwszym razem, oczaruje znakomitym smakiem i chrupiącą konsystencją.
- 1. krok – pokrojenie i ugotowanie kalafiora w wodzie
- 2. krok – przygotowanie marynaty i skropienie nią różyczek kalafiora
- 3. krok – przygotowanie ciasta do kalafiora
- 4. krok – obtoczenie różyczek kalafiora w cieście
- 5. krok – usmażenie kalafiora w cieście na patelni
Jak podawać smażonego kalafiora w cieście?
Pyszny, aromatyczny i chrupiący kalafior w cieście z patelni to danie uniwersalne. Można serwować go jako ciekawą przekąskę. Świetnie smakuje z różnymi sosami jak czosnkowy, pomidorowy czy dip jogurtowy z dodatkiem świeżych ziół. Smażone różyczki kalafiora w cieście mogą być także smacznym dodatkiem do obiadu. Doskonale smakują z potrawami mięsnymi i wegetariańskimi.
SKŁADNIKI
- 1 średni kalafior
- 150 ml mleka
- 100 g mąki pszennej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki chili
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior pokroić na różyczki. Gotować w osolonej wodzie 3 minuty. Odcedzić i przełożyć do miski. Odstawić do ostygnięcia.
- Sos sojowy wymieszać z pieprzem, słodką papryką, chili i czosnkiem. Wlać do kalafiora i wymieszać, tak aby każda różyczka była pokryta mieszanką. Odstawić na 15 minut.
- Do miski przesypać mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Wlać mleko i wbić jajko. Dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolite i dość gęste ciasto.
- Różyczki kalafiora dokładnie obtoczyć w cieście.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kalafiora z każdego strony około 4 minuty, aż nabierze złotego koloru. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu.