Kremowe, chrupiące i mega aromatyczne. Pieczone nachosy z dynią

Kremowe, chrupiące i mega aromatyczne. Pieczone nachosy z dynią
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Idealna przekąska okres jesienno-zimowy. Te aromatyczne nachosy pieczone z dynią sprawdzą się na najróżniejsze okazje. Oczaruj swoim najbliższych daniem, które rozkocha w sobie każdego. Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować zachwycające danie.

Przekąska idealna na jesień. Smakuje obłędnie

Aromatyczne i idealnie dopasowane do sezonu. Te nachosy to prawdziwa gratka dla wszystkich lubiących przekąski. Są proste do przygotowania, wyglądają przepięknie i sprawdzą się na najróżniejsze okazje. Te pieczone nachosy z dynią to hit, który gości u mnie często na stole.

W szczególności, że można je dopasowywać do swoich preferencji. Jeśli mam ochotę na coś ostrzejszego, dodaje do sosu odrobinę chili. Kiedy mam ochotę na sycącą przekąskę, dorzucam do moich nachosów gotowanego kurczaka - sprawdza się to doskonale.

Jeśli mamy akurat lenia, to sam sos świetnie sprawdzi się również po prostu jako dip, zarówno do nachosów, jak i do warzyw czy innych chipsów. To naprawdę świetny sposób na ciekawą przekąskę, która idealnie pasuje smakiem do jesiennego sezonu.

Pamiętaj o tym przepisie jeśli szukasz prostej i aromatycznej przekąski, która zachwyci wszystkich zaproszonych. Na wieczór filmowy, imprezę czy spotkanie ze znajomymi. NIezależnie od okazji, te nachosy będą smakowały wybitnie i zachwycały prostotą.

SKŁADNIKI

  • Sos dyniowy:
  • 250 g purée z dyni
  • 100 ml mleka
  • 100 g tartego sera
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • Do zapiekania:
  • 1 duża paczka nachosów
  • 80–100 g tartego sera 
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 papryczka jalapeño
  • Opcjonalnie: kukurydza, czerwona fasola, pomidory
  • Do podania:
  • śmietana, jogurt grecki albo guacamole
  • świeża kolendra lub szczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondelku rozpuszczamy masło. 
  • Dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy.
  • Dodajemy purée z dyni oraz mleko.
  • Gotujemy na małym ogniu mieszając.
  • Dodajemy ser i mieszamy do rozpuszczenia.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
  • Na blaszce wykładamy warstwę nachosów.
  • Polewamy sosem dyniowym i posypujemy dodatkami.
  • Powtarzamy.
  • Posypujemy tartym serem.
  • Pieczemy około 10-12 minut.
  • Podajemy ze śmietaną i świeżymi ziołami.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...