Kremowe, chrupiące i mega aromatyczne. Pieczone nachosy z dynią
Dieta wegetariańska
Idealna przekąska okres jesienno-zimowy. Te aromatyczne nachosy pieczone z dynią sprawdzą się na najróżniejsze okazje. Oczaruj swoim najbliższych daniem, które rozkocha w sobie każdego. Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować zachwycające danie.
Przekąska idealna na jesień. Smakuje obłędnie
Aromatyczne i idealnie dopasowane do sezonu. Te nachosy to prawdziwa gratka dla wszystkich lubiących przekąski. Są proste do przygotowania, wyglądają przepięknie i sprawdzą się na najróżniejsze okazje. Te pieczone nachosy z dynią to hit, który gości u mnie często na stole.
W szczególności, że można je dopasowywać do swoich preferencji. Jeśli mam ochotę na coś ostrzejszego, dodaje do sosu odrobinę chili. Kiedy mam ochotę na sycącą przekąskę, dorzucam do moich nachosów gotowanego kurczaka - sprawdza się to doskonale.
Jeśli mamy akurat lenia, to sam sos świetnie sprawdzi się również po prostu jako dip, zarówno do nachosów, jak i do warzyw czy innych chipsów. To naprawdę świetny sposób na ciekawą przekąskę, która idealnie pasuje smakiem do jesiennego sezonu.
Pamiętaj o tym przepisie jeśli szukasz prostej i aromatycznej przekąski, która zachwyci wszystkich zaproszonych. Na wieczór filmowy, imprezę czy spotkanie ze znajomymi. NIezależnie od okazji, te nachosy będą smakowały wybitnie i zachwycały prostotą.
SKŁADNIKI
- Sos dyniowy:
- 250 g purée z dyni
- 100 ml mleka
- 100 g tartego sera
- 1 łyżka masła
- 1 mały ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- Do zapiekania:
- 1 duża paczka nachosów
- 80–100 g tartego sera
- 1 mała czerwona cebula
- 1 papryczka jalapeño
- Opcjonalnie: kukurydza, czerwona fasola, pomidory
- Do podania:
- śmietana, jogurt grecki albo guacamole
- świeża kolendra lub szczypiorek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondelku rozpuszczamy masło.
- Dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy.
- Dodajemy purée z dyni oraz mleko.
- Gotujemy na małym ogniu mieszając.
- Dodajemy ser i mieszamy do rozpuszczenia.
- Doprawiamy do smaku.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
- Na blaszce wykładamy warstwę nachosów.
- Polewamy sosem dyniowym i posypujemy dodatkami.
- Powtarzamy.
- Posypujemy tartym serem.
- Pieczemy około 10-12 minut.
- Podajemy ze śmietaną i świeżymi ziołami.