Krakersy z musem z buraków i gruszek - pyszna przekąska na świąteczny stół
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Krakersy z musem z buraków i gruszek to przekąska, która może być wspaniałym urozmaiceniem świątecznego menu, a przy okazji ozdobą odświętnego stołu. To prosta, a zarazem wykwintna przegryzka, obok której nikt nie przejdzie obojętnie.
SKŁADNIKI
- 2 duże buraki
- 2 gruszki
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- 1 garść orzechów włoskich
- krakersy
- kawałek parmezanu lub koziego sera
- kiełki rzodkiewki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki, gruszki umyć i ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Dołożyć nieobrany czosnek.
- Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i piec, aż składniki musu będą miękkie.
- Blaszkę wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Przestygnięte buraki, gruszki i czosnek obrać i zblendować z oliwą na mus.
- Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny i wymieszać z posiekanymi orzechami.
- Pesto wyłożyć na krakersy. Na wierzch zetrzeć kilka wiórków parmezanu lub położyć odrobinę koziego sera. Udekorowac kiełkami.
Beszamel - Buraki