Kolorowe tortille z szarpaną wieprzowiną i warzywami
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Tortilla z szarpaną wieprzowiną i kolorowymi warzywami przeniesie cię swoim aromatem w klimaty rodem z Meksyku. Kalorie? Aby było ich mniej, poszukaj sera w wersji light. Ale lojalnie ostrzegamy. Z pełnotłustym serem tortilla jest znacznie smaczniejsza!
SKŁADNIKI
- 1 porcja wieprzowiny przygotowanej metodą sous vide np. „Mięso pomału uwarzone” marki Berger lub domowym sposobem zobacz przepis na wieprzowinę szarpaną
- 4 tortille
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 mała sałata rzymska
- 1 serek śmietankowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wyjąć Mięso pomału uwarzone z opakowania foliowego i przełożyć do dołączonej aluminiowej foremki, razem z sosem/galaretką, który się wytworzył.
- Foremkę z mięsem umieścić w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C i piec przez około 40 minut.
- Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić wraz z cebulą w drobną kosteczkę. Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki.
- Mięso wyjąć z piekarnika, odczekać aż ostygnie i poszarpać je widelcem na kruche włókna.
- Placki tortilli posmarować serkiem, rozłożyć sałatę, pokrojoną paprykę i cebulkę oraz poszarpane mięso.
- Tortille zwinąć w ruloniki, pokroić na kawałki o grubości ok. 2 cm, a następnie ułożyć na półmisku.