Koktajl krewetkowy: wykwintna propozycja na sylwestra
2021-03-29
średni
20 min
4
Koktajl uwodzi świeżością, lekkością i prostotą. Danie jest łatwe do przygotowania i na pewno zrobi duże wrażenie wśród sylwestrowych gości.
Sprawdź także:Sałatka z kozim serem, Paella z owocami morza oraz Zielone masło z Cypru
Sprawdź także>>> Menu na sylwestra: szybkie finger food czy wyszukane dania na ciepło?
SKŁADNIKI
- 6 mrożonych krewetek królewskich
- 2 łyżki oliwek
- 2 cykorie
- cytryna lub limonka
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki whisky
- łyżka keczupu
- słodka i ostra mielona papryka
- mały ząbek czosnku
- cukier, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Majonez wymieszaj z keczupem, whisky, przyprawami i wyciśniętym czosnkiem, wstaw na 2–3 godziny do lodówki.
- Krewetki włóż do wrzącej wody na 3 minuty, osącz, wystudź i skrop sokiem z cytryny.
- W dwóch pucharkach poukładaj listki cykorii, oliwki i krewetki. Zalej sosem, można podawać z cząstką cytryny.