Klopsiki rybne w zalewie octowej: przepis na danie imprezowe
      2022-12-16
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Jak zrobić klopsiki rybne w zalewie octowej? Oto sprawdzony przepis, który może stać się ulubionym daniem na każdą imprezę. Rybne klopsiki można podać jako przekąskę, nadziać na wykałaczki. Mogą też stanowić element szaszłyków imprezowych.
SKŁADNIKI
- Klopsiki:
 - 1 kg filetów z białych ryb (waga po rozmrożeniu i odciśnięciu)
 - 1 kajzerka
 - 1 żółtko
 - 2 niewielkie cebule
 - 1/2 łyżeczki majeranku
 - 1/2 łyżeczki przyprawy do ryby
 - 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
 - sól i pieprz do smaku
 - 1 pełna łyżka masła
 - olej do smażenia
 - bułka tarta do obtoczenia klopsów
 - ok. 150 ml mleka
 - Zalewa:
 - 1 litr wody
 - 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%
 - 5 łyżek cukru (niezbyt płaskich, z lekką górką)
 - 1 łyżka soli
 - 3 liście laurowe
 - 7 kulek ziela angielskiego
 - 1 łyżeczka ziaren gorczycy
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę mielimy na grubych oczkach lub siekamy przy pomocy malaksera. Mniej więcej w połowie mielenia dodajemy namoczoną w mleku i odciśniętą z nadmiaru płynu kajzerkę.
 - Do zmielonej ryby dodajemy drobno posiekane i podsmażone na maśle cebule oraz pozostałe składniki (bułkę tartą, żółtko, zioła oraz przyprawy).
 - Z gotowej masy formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego (powinno wyjść około 35-40 klopsików) i obtaczamy je w bułce tarte.
 - Klopsy następnie obsmażamy ze wszystkich stron na złoto (poziom oleju powinien sięgać połowy klopsów).
 - Po zdjęciu z patelni klopsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
 - Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą w rondlu i doprowadzamy do wrzenia.
 - Klopsy układamy w słoikach i zalewamy gorącą zalewą.
 - Zakręcamy, odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?