Keczup z dyni - pyszny dodatek do dań i kanapek
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Keczup z dyni to pomysł na wykorzystanie tego pysznego i zdrowego warzywa inaczej niż do zupy lub sałatki.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg dyni
- 1/2 kg cebuli
- 1/2 kg czerwonej papryki
- 400 g koncentratu pomidorowego
- 1/2 kg cukru
- 3/4 szklanki octu 10 %
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka oregano
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obierz, pokrój w kostkę, posól i odstaw na 2 godziny.
- Paprykę i cebulę drobno pokrój, posól i również odstaw na 2 godziny.
- Po tym czasie z warzyw odlej sok, przełóż je do garnka, przypraw i gotuj aż się rozpadną.
- Zdejmij z ognia, a gdy wystygną zmiksuj i ponownie zagotuj.
- Przelej do czystych, wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.