Keczup z dyni - pyszny dodatek do dań i kanapek

2021-03-29
Keczup z dyni - pyszny dodatek do dań
Autor: Shutterstock Keczup z dyni smakuje nie gorzej niż tradycyjny.
łatwy
40 min
4

Keczup z dyni to pomysł na wykorzystanie tego pysznego i zdrowego warzywa inaczej niż do zupy lub sałatki.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg dyni
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 kg czerwonej papryki
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 kg cukru
  • 3/4 szklanki octu 10 %
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka oregano

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię obierz, pokrój w kostkę, posól i odstaw na 2 godziny.
  • Paprykę i cebulę drobno pokrój, posól i również odstaw na 2 godziny.
  • Po tym czasie z warzyw odlej sok, przełóż je do garnka, przypraw i gotuj aż się rozpadną.
  • Zdejmij z ognia, a gdy wystygną zmiksuj i ponownie zagotuj.
  • Przelej do czystych, wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.