Karp w galarecie z żółtym serem - przepis na sylwestrową przekąskę
W Wigilię warto zaserwować tradycyjnego karpia. Na sylwestra i na karnawałową domówkę także możemy podać karpia, ale w trochę innym wydaniu niż zwykle. Podpowiadamy, jak przyrządzić karpia w galarecie z żółtym serem, potrawę prostą, smaczną i pięknie prezentującą się na stole. Przepis szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki.
Polecamy również inne przepisy na karpia w galarecie: Karp po żydowsku w galarecie oraz Filety z karpia w galarecie .
Rybę warto obrać i wyczyścić dzień wcześniej, nie zaś tuż przed rozpoczęciem przygotowywania potrawy. Nie należy również przesadzić z przyprawami, bo wtedy zdominują one smak mięsa. Warto dodać, że skropiony cytryną, podany w galarecie karp nie pachnie nieprzyjemnie, co przecież jest znamienne dla ryb słodkowodnych, hodowlanych.
Sprawdź również >>>
Smażony karp wigilijny wg receptury Ewy Wachowicz
Co zrobić, gdy galareta do karpia nie chce stężeć? [WIDEO]
SKŁADNIKI
- 1 średni karp Jakiego karpia do galarety wybrać?
- włoszczyzna
- sól
- biały pieprz do smaku
- kilka plastrów żółtego sera Edamskiego
- natka z pietruszki
- żelatyna
- cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa pokrój w cząstki, rybę poporcjuj, zalej wodą, osól, gotuj razem z głową około 20 minut. Następnie wyjmij rybę z wywaru.
- Wywar przecedź, odmierz jego ilość i zapraw żelatyną wg proporcji na opakowaniu. Dopraw go solą i pieprzem dla smaku.
- Z plastrów sera wytnij ozdobne kształty: gwiazdki, bałwanki i inne. Ułóż je na dnie półmiska, dodaj listki pietruszki.
- Obierz rybę z ości i ułóż ją w naczyniu. Całość zalej przestygniętą galaretą. Po wychłodzeniu wyłóż każdą porcję na talerzyk.
- Karpia w galarecie podawaj z cząstkami cytryny.