Karp w galarecie z żółtym serem - przepis na sylwestrową przekąskę

2021-03-29
karp_w_galarecie_z_zoltym.jpg
Autor: Shutterstock Karp w galarecie
łatwy
60 min
4

W Wigilię warto zaserwować tradycyjnego karpia. Na sylwestra i na karnawałową domówkę także możemy podać karpia, ale w trochę innym wydaniu niż zwykle. Podpowiadamy, jak przyrządzić karpia w galarecie z żółtym serem, potrawę prostą, smaczną i pięknie prezentującą się na stole. Przepis szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki.

Polecamy również inne przepisy na karpia w galarecie: Karp po żydowsku w galarecie oraz Filety z karpia w galarecie .

Rybę warto obrać i wyczyścić dzień wcześniej, nie zaś tuż przed rozpoczęciem przygotowywania potrawy. Nie należy również przesadzić z przyprawami, bo wtedy zdominują one smak mięsa. Warto dodać, że skropiony cytryną, podany w galarecie karp nie pachnie nieprzyjemnie, co przecież jest znamienne dla ryb słodkowodnych, hodowlanych.

Sprawdź również >>>

Smażony karp wigilijny wg receptury Ewy Wachowicz

Co zrobić, gdy galareta do karpia nie chce stężeć? [WIDEO]

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa pokrój w cząstki, rybę poporcjuj, zalej wodą, osól, gotuj razem z głową około 20 minut. Następnie wyjmij rybę z wywaru.
  • Wywar przecedź, odmierz jego ilość i zapraw żelatyną wg proporcji na opakowaniu. Dopraw go solą i pieprzem dla smaku.
  • Z plastrów sera wytnij ozdobne kształty: gwiazdki, bałwanki i inne. Ułóż je na dnie półmiska, dodaj listki pietruszki.
  • Obierz rybę z ości i ułóż ją w naczyniu. Całość zalej przestygniętą galaretą. Po wychłodzeniu wyłóż każdą porcję na talerzyk.
  • Karpia w galarecie podawaj z cząstkami cytryny.