Karp po żydowsku - PRZEPIS na karpia faszerowanego na słodko
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Masz ochotę w końcu wypróbować przepis na karpia po żydowsku? Dobra decyzja, bo karp w tym wydaniu jest wyjątkowo smaczny. Karp po żydowsku faszerowany jest nadzieniem ze zmielonej ryby z dodatkiem rodzynek i migdałów. Na koniec zalewa się go galaretą. Brzmi pysznie prawda? Sprawdź zatem, jak zrobić tradycyjnego karpia po żydowsku, czyli znakomitą gefilte fisz na słodko.
Czytaj także: Przepis na karpia żydowsku Soni, mamy Gołdy Tencer oraz Przepis tradycyjny na karpia w galarecie
Sprawdź także >>> Karp smażony w sosie jogurtowym
SKŁADNIKI
- 2 karpie
- 1 cebula
- 2 jajka
- 5 dag masła
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 bułeczki
- 5 dag masła
- 10 rodzynek
- 6 posiekanych migdałów
- sól i pieprz do smaku
- Wywar:
- mała włoszczyzna
- 5 dag żelatyny
- 1 liść laurowy
- 3/4 ziarna ziela angielskiego
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryby sprawiamy: jedną dokładnie filetujemy, a drugą kroimy w niezbyt grube dzwonka. Myjemy i osuszamy. (Jak filetować karpia? Sprawdź tutaj.)
- Filety przekręcamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa razem z wcześniej namoczoną w mleku, odciśniętą bułką i usmażoną na oleju cebulą. Dodajemy stopione i przestudzone masło, posiekane rodzynki i migdały, natkę pietruszki, dolewając stopniowo 1-1,5 szklanki mleka. Farsz nie powinien być zbyt rzadki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Tak przygotowanym farszem napełniamy dzwonka karpia. Dla ułatwienia możemy związać je do gotowania nitką.
- Z włoszczyzny, przypraw i wody gotujemy bulion. Gdy warzywa zaczną mięknąć, delikatnie wkładamy faszerowane dzwonka karpia. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut (aż wypłyną). Delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na półmisku.
- Po przestudzeniu zdejmujemy nitki i zalewamy rybę galaretą przygotowaną z wywaru z rozpuszczoną żelatyną. Wkładamy do lodówki, by galareta się ścięła.