Karczochy po rzymsku - jak przygotować?

2021-03-29
Karczochy po rzymsku
Autor: Shutterstock Karczochy po rzymsku
łatwy
25 min
4

Amatorami karczochów od wieków są mieszkańcy Rzymu. Jeden z najlepszych, a zarazem najprostszych przepisów stworzyła żydowska społeczność Rzymu. Carciofi alla giudiato przyrządza się szybko, a danie jest równie efektowne, jak smaczne.  Sprawdzony przepis na jedno z najlepszych warzyw świata. Karczoch po rzymsku - Carciofi alla giudiato. Danie kaloryczne, to prawda - ale świetne i wygląda jak skrzyżowanie kwiatu słonecznika z rozgwiazdą. 

Włosi przepadają za karczochami - to jedno z najwyżej cenionych tam warzyw. Malownicze kwiatostany piętrzą się na straganach jak zielone albo fioletowe jeże; waga co większych sztuk przekracza kilogram. Co prawda, z tak solidnego pąka tylko niewielka część nadaje się do jedzenia, głównie dno kwiatowe i podstawy płatków. Ale smak i ceremoniał obierania karczochów z naddatkiem wynagradzają to, że karczochami trudno się najeść.

SKŁADNIKI

  • karczochy
  • olej słonecznikowy
  • sok z cytryny
  • czosnek
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzewamy olej (w klasycznej wersji - oliwę z oliwek, ale olej słonecznikowy sprawdza się nawet lepiej).
  • Karczochy otrząsamy, uderzając o stół; umyte, osuszone i przycięte kwiatostany wkładamy do gorącego oleju łodygą do góry.
  • Po 5 minutach odwracamy, smażymy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na kwadrans, a następnie ponawiamy cały proces.
  • Powtórne smażenie nadaje karczochom chrupkość i orzechowy posmak. Bardzo gorące karczochy polewamy lodowatą wodą - popękają z trzaskiem (można to robić na oczach gości).
  • Polewamy je wtedy najprostszym sosem - oliwą roztrzepaną z sokiem cytrynowym i czosnkiem.
  • Jemy na gorąco, odrywając i wysysając płatki, a na deser pożerając serce.
Poradnik Zdrowie: warzywa