Karczochy po rzymsku - jak przygotować?
Amatorami karczochów od wieków są mieszkańcy Rzymu. Jeden z najlepszych, a zarazem najprostszych przepisów stworzyła żydowska społeczność Rzymu. Carciofi alla giudiato przyrządza się szybko, a danie jest równie efektowne, jak smaczne. Sprawdzony przepis na jedno z najlepszych warzyw świata. Karczoch po rzymsku - Carciofi alla giudiato. Danie kaloryczne, to prawda - ale świetne i wygląda jak skrzyżowanie kwiatu słonecznika z rozgwiazdą.
Włosi przepadają za karczochami - to jedno z najwyżej cenionych tam warzyw. Malownicze kwiatostany piętrzą się na straganach jak zielone albo fioletowe jeże; waga co większych sztuk przekracza kilogram. Co prawda, z tak solidnego pąka tylko niewielka część nadaje się do jedzenia, głównie dno kwiatowe i podstawy płatków. Ale smak i ceremoniał obierania karczochów z naddatkiem wynagradzają to, że karczochami trudno się najeść.
SKŁADNIKI
- karczochy
- olej słonecznikowy
- sok z cytryny
- czosnek
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzewamy olej (w klasycznej wersji - oliwę z oliwek, ale olej słonecznikowy sprawdza się nawet lepiej).
- Karczochy otrząsamy, uderzając o stół; umyte, osuszone i przycięte kwiatostany wkładamy do gorącego oleju łodygą do góry.
- Po 5 minutach odwracamy, smażymy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na kwadrans, a następnie ponawiamy cały proces.
- Powtórne smażenie nadaje karczochom chrupkość i orzechowy posmak. Bardzo gorące karczochy polewamy lodowatą wodą - popękają z trzaskiem (można to robić na oczach gości).
- Polewamy je wtedy najprostszym sosem - oliwą roztrzepaną z sokiem cytrynowym i czosnkiem.
- Jemy na gorąco, odrywając i wysysając płatki, a na deser pożerając serce.