Karczochy nadziewane jagnięciną: przepis na danie na karnawałowe przyjęcie
2021-03-26
średni
40 min
4
Karczochy nadziewane jagnięciną to wspaniała, wykwintna przekąska, która urozmaici każde przyjęcie karnawałowe.
Sprawdź także >>> Co pić w święta, sylwestra i w karnawale, by nie utyć?
SKŁADNIKI
- 8 karczochów
- 400 g schabu jagnięcego
- 3 łyżki parmezanu w płatkach
- 150 g suszonych pomidorów w oleju
- oliwa
- 2 łyżki keczupu pikantnego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka tymianku
- sól morska w młynku
- pieprz czarny mielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jagnięcinę pokrój na cienkie plastry, oprósz czosnkiem, tymiankiem, solą, dodaj keczup i łyżkę oliwy
- Wszystko dokładnie wymieszaj, odstaw w chłodnie miejsce na 24 godziny.
- Karczochy oczyść, aby pozostały serca, ugotuj w delikatnie osolonej wodzie.
- Mięso usmaż na oliwie, pod koniec dodaj pokrojone suszone pomidory, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Tak przygotowanym farszem nadziewaj karczochy, przed podaniem posyp płatkami parmezanu.