Kapusta pekińska z curry na ciepło

Kapusta pekińska z curry na ciepło
Autor: Shutterstock Kapusta pekińska z curry na ciepło to pyszna porcja warzyw na codziennym stole.
łatwy
30 min
4

Kapusta pekińska z curry na ciepło to rodzaj szybkiego dania lub dodatku do mięsa. Jeśli nie lubicie pikantnych dań możecie pominąć zielone chili. Zielony groszek również nie jest obowiązkowy, choć podnosi wartość odżywczą dania. Kapusta pekińska z curry na ciepło to pyszna odmiana. 

SKŁADNIKI

  • 1 średnia kapusta pekińska
  • 1 cebula
  • 1 duża pietruszka
  • 1 zielone chili
  • 1 paczka mrożonego zielonego groszku lub 1 puszka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sól do smaku
  • świeża nać kolendry (jeśli ją lubicie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno posiekać zeszklić na rozgrzanym oleju.
  • Pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach i dodać cebuli, przesmażyć.
  • Chili pokroić w cienkie plasterki, dodać do usmażonych warzyw, również podsmażyć.
  • Kapustę zszatkować lub drobno pokroić, dodać do warzy i smażyć krótko. 
  • Dodać groszek, przyprawę curry, wlać 1 szklankę wody, przykryć i dusić przez 7-10 minut. 
  • Przed podaniem posypać natką kolendry.