Kapitalny majonez bez jajek gotowy w 3 minuty
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Majonez bez jajek i do tego w 3 minuty?! Jednak to możliwe. Potrzebny wam będzie blender ręczny zwany żyrafą. To dzięki wysokim obrotom noża uda się uzyskać emulsję majonezową. Tak przygotowany majonez można wykorzystać do przygotowania sałatek, dekoracji kanapek i do marynowania mięs do pieczenia.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 15 ml mleka
- 300 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki octu 6%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko i olej wlać do wysokiego naczynia. Miksować przy pomocy ręcznego blendera. W trakcie miksowania nie należy odrywać blendera od dna.
- Po 1 minucie ubijania dodać cukier, nadal ubijać przez 30 sekund. Następnie dodać sól i musztardę. Ubijać jeszcze 30 sekund.
- Dodać sok z cytryny i ocet. Ubijać jeszcze 1 minutę.
- Przechowywać w lodówce.