Kalafior w panierce - pomysł na lekki obiad lub pożywną przekąskę

2021-07-09 10:06

Kalafior w panierce to smaczne kąski kalafiora usmażone w chrupiącej panierce. Mogą stanowić podstawę dania, być dodatkiem do obiadu lub smaczna warzywną przekąską.

Kalafior w panierce

i

Autor: Shutterstock Kalafior w panierce z dodatkiem papryki mielonej.
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czym panierować kalafiora zamiast bułki tartej?

Jeśli nie chcesz używać bułki tartej do panierowania, jest kilka możliwości zastąpienia jej. Każda z panierek da nieco inne efekty smakowe, może się również zmieniać poziom chrupkości panierki, ale chyba wszystkie wymienione niżej sposoby warte są uwagi.

  • kruszone płatki kukurydziane
  • kruszone chipsy
  • panierka panko
  • otręby lub płatki owsiane
  • rozdrobnione orzechy lub migdały
  • pokruszone krakersy

Jak podkręcić smak kalafiora w panierce?

Do panierki można dodać przyprawy lub zioła, a także aromatyczny ser. Jeśli lubisz ostre przyprawy do rozkłóconego jajka możesz dodać 2-3 krople tabasco. DO bułki tartej można dodać nieco mielonej papryki: słodkiej lub ostrej, granulowanego czosnku lub, jeśli lubisz niekonwencjonalne smaki, nieco cynamonu. Świetnie smakuje panierka z dodatkiem tartego twardego sera, np. parmezanu lub dziugasa.

Przepis na kalafiora w panierce

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól i cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i obgotować w posolonej i posłodzonej wodzie.
  • Jajka rozkłócić, bułkę wsypać do zamykanego naczynia.
  • Obgotowane różyczki kalafiora moczyć w rozkłóconym jajku i wkładać do pojemnika z bułką.
  • Pojemnik zamknąć i delikatnie nim wstrząsnąć, aby wszystkie różyczki pokryły się bułką.
  • Tak przygotowanego kalafiora można usmażyć na rumiano na oleju lub włożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i upiec w piekarniku.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej...