Kalafior w panierce - pomysł na lekki obiad lub pożywną przekąskę
Kalafior w panierce to smaczne kąski kalafiora usmażone w chrupiącej panierce. Mogą stanowić podstawę dania, być dodatkiem do obiadu lub smaczna warzywną przekąską.
i
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czym panierować kalafiora zamiast bułki tartej?
Jeśli nie chcesz używać bułki tartej do panierowania, jest kilka możliwości zastąpienia jej. Każda z panierek da nieco inne efekty smakowe, może się również zmieniać poziom chrupkości panierki, ale chyba wszystkie wymienione niżej sposoby warte są uwagi.
- kruszone płatki kukurydziane
- kruszone chipsy
- panierka panko
- otręby lub płatki owsiane
- rozdrobnione orzechy lub migdały
- pokruszone krakersy
Jak podkręcić smak kalafiora w panierce?
Do panierki można dodać przyprawy lub zioła, a także aromatyczny ser. Jeśli lubisz ostre przyprawy do rozkłóconego jajka możesz dodać 2-3 krople tabasco. DO bułki tartej można dodać nieco mielonej papryki: słodkiej lub ostrej, granulowanego czosnku lub, jeśli lubisz niekonwencjonalne smaki, nieco cynamonu. Świetnie smakuje panierka z dodatkiem tartego twardego sera, np. parmezanu lub dziugasa.
Przepis na kalafiora w panierce
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
- sól i cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i obgotować w posolonej i posłodzonej wodzie.
- Jajka rozkłócić, bułkę wsypać do zamykanego naczynia.
- Obgotowane różyczki kalafiora moczyć w rozkłóconym jajku i wkładać do pojemnika z bułką.
- Pojemnik zamknąć i delikatnie nim wstrząsnąć, aby wszystkie różyczki pokryły się bułką.
- Tak przygotowanego kalafiora można usmażyć na rumiano na oleju lub włożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i upiec w piekarniku.