Kalafior w panierce - pomysł na lekki obiad lub pożywną przekąskę

Kalafior w panierce
Autor: Shutterstock Kalafior w panierce z dodatkiem papryki mielonej.
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kalafior w panierce to smaczne kąski kalafiora usmażone w chrupiącej panierce. Mogą stanowić podstawę dania, być dodatkiem do obiadu lub smaczna warzywną przekąską.

Czym panierować kalafiora zamiast bułki tartej?

Jeśli nie chcesz używać bułki tartej do panierowania, jest kilka możliwości zastąpienia jej. Każda z panierek da nieco inne efekty smakowe, może się również zmieniać poziom chrupkości panierki, ale chyba wszystkie wymienione niżej sposoby warte są uwagi.

  • kruszone płatki kukurydziane
  • kruszone chipsy
  • panierka panko
  • otręby lub płatki owsiane
  • rozdrobnione orzechy lub migdały
  • pokruszone krakersy

Jak podkręcić smak kalafiora w panierce?

Do panierki można dodać przyprawy lub zioła, a także aromatyczny ser. Jeśli lubisz ostre przyprawy do rozkłóconego jajka możesz dodać 2-3 krople tabasco. DO bułki tartej można dodać nieco mielonej papryki: słodkiej lub ostrej, granulowanego czosnku lub, jeśli lubisz niekonwencjonalne smaki, nieco cynamonu. Świetnie smakuje panierka z dodatkiem tartego twardego sera, np. parmezanu lub dziugasa.

Przepis na kalafiora w panierce

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól i cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i obgotować w posolonej i posłodzonej wodzie.
  • Jajka rozkłócić, bułkę wsypać do zamykanego naczynia.
  • Obgotowane różyczki kalafiora moczyć w rozkłóconym jajku i wkładać do pojemnika z bułką.
  • Pojemnik zamknąć i delikatnie nim wstrząsnąć, aby wszystkie różyczki pokryły się bułką.
  • Tak przygotowanego kalafiora można usmażyć na rumiano na oleju lub włożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i upiec w piekarniku.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej