Kabanosy w cieście francuskim: przekąska na imprezy
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Kabanosy sprawdzają się w każdej sytuacji: w podróży, w szkole, na biwaku, a nawet w domu w czasie meczu. W krótkim czasie można przygotować z nich coś wyjątkowego. Wystarczy paczuszka kabanosów i gotowe ciasto francuskie.
Polecamy również inne imprezowe przekąski:Pieczarki w chrupiącej panierce, Popcorn chicken oraz Nuggetsy z kurczaka
SKŁADNIKI
- kabanosy
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1 jogurt grecki
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki miodu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto francuskie rozkładamy na blacie kuchennym i kroimy je na 4 długie paski. Na każdy pasek kładziemy kabanosa i zawijamy zlepiając brzegi.
- Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem, przekłuwamy kilkukrotnie widelcem i przekładamy na wyłożoną papierem blachę.
- Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto się przyrumieni.
- Przekąska najlepiej smakuje z dipem: 1 jogurt, 3 łyżki musztardy i 3 łyżki miodu łączymy razem oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.