Jogurtowe racuchy: przepis na puchate placki bez drożdży

2021-03-29
Jogurtowe racuchy: przepis na puchate placki bez drożdży
Autor: Shutterstock Puszyste racuszki kuszą łasuchy w każdym wieku
łatwy
30 min
4

Jogurtowe racuchy to prosty przepis na puchate placki bez drożdży. Rolę spulchniacza pełni tu proszek do pieczenia, którego głównym składnikiem jest wodorowęglan sodu. Związek ten wchodzi w silną reakcję z kwasem mlekowym zawartym w jogurcie. W wyniku reakcji produkowane są duże ilości dwutlenku węgla, który unosi ciasto i nadaje mu puszystość. Wypróbuj przepis na puchate racuchy jogurtowe i ciesz się ich smakiem z rodziną i przyjaciółmi!

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła, miękkiego w temperaturze pokojowej
  • 0,5 szklanki jogurtu
  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka rozmieszać z odrobiną soli, dodać jogurt i ponownie wymieszać. 
  • Z mąki usypać kopczyk, dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać, zrobić dołek i dodać jajka wymieszane z jogurtem oraz masło.  Szybko zarobić ciasto.
  • Ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Pociąć na kwadraty.
  • Racuchy smażyć na gorącym tłuszczu. 
  • Usmażone placki odsączyć na papierowym ręczniku. 
  • Przed podanie suto oprószyć cukrem pudrem.