Jogurtowe racuchy: przepis na puchate placki bez drożdży
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Jogurtowe racuchy to prosty przepis na puchate placki bez drożdży. Rolę spulchniacza pełni tu proszek do pieczenia, którego głównym składnikiem jest wodorowęglan sodu. Związek ten wchodzi w silną reakcję z kwasem mlekowym zawartym w jogurcie. W wyniku reakcji produkowane są duże ilości dwutlenku węgla, który unosi ciasto i nadaje mu puszystość. Wypróbuj przepis na puchate racuchy jogurtowe i ciesz się ich smakiem z rodziną i przyjaciółmi!
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka masła, miękkiego w temperaturze pokojowej
- 0,5 szklanki jogurtu
- 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- olej do smażenia
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka rozmieszać z odrobiną soli, dodać jogurt i ponownie wymieszać.
- Z mąki usypać kopczyk, dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać, zrobić dołek i dodać jajka wymieszane z jogurtem oraz masło. Szybko zarobić ciasto.
- Ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Pociąć na kwadraty.
- Racuchy smażyć na gorącym tłuszczu.
- Usmażone placki odsączyć na papierowym ręczniku.
- Przed podanie suto oprószyć cukrem pudrem.