Jak zrobić szpinak ze śmietaną? Podajemy dobry przepis
Szpinak ze śmietaną to proste i smaczne danie ze szpinaku, które można zaserwować na obiad lub kolację. Przyrządzisz je ze świeżych liści lub zamrożonych. Poniżej podajemy dobry przepis na szpinak ze śmietaną.
Szpinak jest popularnym i cenionym warzywem. Gdy tylko przyjdzie sezon na świeży szpinak, od razu wielbiciele zielonych liści zaczynają poszukiwać przepisów na przeróżne dania ze szpinaku. A jest ich wbrew pozorom bardzo dużo. Szpinak to warzywo niezwykle uniwersalne, które sprawdza się w przeróżnych kombinacjach. Możne stanowić składnik sałatek i zup, robi się z nim makaron, kluski, naleśniki, zapiekanki i rolady mięsne. Wyśmienicie smakuje posiekany ze śmietaną, masłem, jajkiem lub serem feta. Najpopularniejszym daniem w polskich domach jest jednak szpinak ze śmietaną. Tę pyszną potrawę można przyrządzić na obiad lub kolację, a przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 800 g świeżego szpinaku lub 400-450 g mrożonego
- 250 ml śmietany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- cytryna
- sól
- cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeży szpinak przebrać, odciąć korzonki i dokładnie opłukać.
- Wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Gotować bez przykrycia około 5 minut.
- Odcedzić, przelać zimną wodą, jeszcze raz osączyć i posiekać.
- Na patelni przesmażyć mąkę z masłem, dodać śmietanę.
- Włożyć posiekany lub mrożony szpinak, doprawić solą, sokiem z cytryny i cukrem
- Dusić pod przykryciem aż zgęstnieje.
- Możemy do szpinaku dodać pokrojony koperek lub ząbek czosnku, rezygnując z cukru.