Jak zrobić szpinak ze śmietaną? Podajemy dobry przepis

jak_zrobic_szpinak_ze_smietana.jpg
Autor: Shutterstock Szpinak ze śmietana można stosować jako samodzielny dodatek lub pyszny sos do makaronu, mięsa, kaszy
łatwy
20 min
4

Szpinak ze śmietaną to proste i smaczne danie ze szpinaku, które można zaserwować na obiad lub kolację. Przyrządzisz je ze świeżych liści lub zamrożonych. Poniżej podajemy dobry przepis na szpinak ze śmietaną.

Szpinak jest popularnym i cenionym warzywem. Gdy tylko przyjdzie sezon na świeży szpinak, od razu wielbiciele zielonych liści zaczynają poszukiwać przepisów na przeróżne dania ze szpinaku. A jest ich wbrew pozorom bardzo dużo. Szpinak to warzywo niezwykle uniwersalne, które sprawdza się w przeróżnych kombinacjach. Możne stanowić składnik sałatek i zup, robi się z nim makaron, kluski, naleśniki, zapiekanki i rolady mięsne. Wyśmienicie smakuje posiekany ze śmietaną, masłem, jajkiem lub serem feta. Najpopularniejszym daniem w polskich domach jest jednak szpinak ze śmietaną. Tę pyszną potrawę można przyrządzić na obiad lub kolację, a przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 800 g świeżego szpinaku lub 400-450 g mrożonego
  • 250 ml śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • cytryna
  • sól
  • cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeży szpinak przebrać, odciąć korzonki i dokładnie opłukać.
  • Wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Gotować bez przykrycia około 5 minut.
  • Odcedzić, przelać zimną wodą, jeszcze raz osączyć i posiekać.
  • Na patelni przesmażyć mąkę z masłem, dodać śmietanę.
  • Włożyć posiekany lub mrożony szpinak, doprawić solą, sokiem z cytryny i cukrem
  • Dusić pod przykryciem aż zgęstnieje.
  • Możemy do szpinaku dodać pokrojony koperek lub ząbek czosnku, rezygnując z cukru.