Jak zrobić sos do spaghetti? Przepis siostry Arkadii

jak-zrobic-sos-do-spaghetti.jpg
Autor: photos.com Aromatyczny sos i makaron spaghetti - niewiele więcej trzeba do kulinarnego szczęścia
łatwy
20 min
4

Sos do spaghetti według przepisu siostry Arkadii pasuje do wielu makaronów. Można go podawać z utartym parmezanem lub innym serem. Najlepiej, gdy jest przyrządzony tylko ze świeżych składników, ale wychodzi też pyszny z koncentratu pomidorowego, który jest bazą do zrobienia dobrego sosu.

Jak radzi siostra Arkadia, specjalistka kuchni zakonnej, sos do spaghetti najlepiej smakuje zrobiony ze świeżych składników. Ale jeśli to nie sezon na pomidory, pieczarki i warzywa, nic się nie stanie złego, jeśli zamiast świeżego przecieru użyjemy koncentratu pomidorowego.

SKŁADNIKI

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • kilka pieczarek
  • przecier lub koncentrat pomidorowy
  • olej
  • sól, pieprz
  • ser żółty do posypania (najlepiej parmezan)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek i cebulę kroimy w kostkę. Przysmażamy na złoty kolor.
  • Jarzynki kroimy w kostkę lub trzemy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy do cebuli i czosnku. Wszystko dusimy do miękkości.
  • Dodajemy pokrojone pieczarki i jeszcze chwilkę dusimy.
  • Pod koniec duszenia dodajemy przecier lub koncentrat, tak aby przykrył jarzyny. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem.
  • Serwujemy z makaronem i posypujemy startym serem.