Jak zrobić rybę w galarecie na wigilijny stół?
2021-03-29
średni
40 min
4
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby w galarecie. Tradycyjnie bywa to często karp, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by w galarecie przyrządzić dowolną ulubioną rybę: słodkowodną lub morską Sprawdź, jak zrobić rybę w galarecie na wigilijny stół.
Polecamy także: Przepis na roladę z ryby nadziewaną grzybami oraz Karpia po węgiersku
SKŁADNIKI
- cała ryba (ok. 1,2 kg)
- włoszczyzna
- cebula
- cykoria
- liść laurowy
- sok z cytryny
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- białko
- sól
- cukier
- żelatyna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę sprawić, umyć, pokroić w dzwonka, natrzeć solą i odstawić na godzinę do lodówki.
- Włoszczyznę i cebulę obrać.
- Warzywa zalać wodą, posolić, włożyć po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy i odpadki z ryby: łeb, ogon i płetwy.
- Gotować 20 minut na małym ogniu.
- Wywar przecedzić, włożyć do niego dzwonka i gotować na najmniejszym ogniu kolejne 20 minut.
- Po wystudzeniu łyżką cedzakową wyjąć dzwonka na półmisek.
- Aby wywar był klarowny, zagotować go z białkiem.
- Przecedzić, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
- Wywar zagotować z 2 łyżkami żelatyny i zalać nim rybę.
- Ozdobić listkami cykorii, marchewką i pietruszką.
- Wstawić na 4 godziny do lodówki.