Jak zrobić rybę w galarecie na wigilijny stół?

2021-03-29
Jak zrobić rybę w galarecie na wigilijny stół?
Autor: Shutterstock Ryba w galarecie na Wigilię to najczęściej karp, ale można w ten sam sposób przyrządzić inne ulubione gatunki ryb
średni
40 min
4

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby w galarecie. Tradycyjnie bywa to często karp, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by w galarecie przyrządzić dowolną ulubioną rybę: słodkowodną lub morską  Sprawdź, jak zrobić rybę w galarecie na wigilijny stół.

Polecamy także:  Przepis na roladę z ryby nadziewaną grzybami  oraz Karpia po węgiersku

SKŁADNIKI

  • cała ryba (ok. 1,2 kg)
  • włoszczyzna
  • cebula
  • cykoria
  • liść laurowy
  • sok z cytryny
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • białko
  • sól
  • cukier
  • żelatyna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę sprawić, umyć, pokroić w dzwonka, natrzeć solą i odstawić na godzinę do lodówki.
  • Włoszczyznę i cebulę obrać.
  • Warzywa zalać wodą, posolić, włożyć po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy i odpadki z ryby: łeb, ogon i płetwy.
  • Gotować 20 minut na małym ogniu.
  • Wywar przecedzić, włożyć do niego dzwonka i gotować na najmniejszym ogniu kolejne 20 minut.
  • Po wystudzeniu łyżką cedzakową wyjąć dzwonka na półmisek.
  • Aby wywar był klarowny, zagotować go z białkiem.
  • Przecedzić, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
  • Wywar zagotować z 2 łyżkami żelatyny i zalać nim rybę.
  • Ozdobić listkami cykorii, marchewką i pietruszką.
  • Wstawić na 4 godziny do lodówki.