Jak zrobić bliny? Przepis na hit kuchni rosyjskiej
2021-11-08
średni
30 min
4
Bliny można jadać na słodko lub na słono, z cukrem pudrem lub łososiem czy w bardzo wykwintnej wersji - kawiorem. Sprawdź, jak zrobić bliny! Są one chętnie przyrządzane w Rosji i na Ukrainie, a w kuchni międzynarodowej uznawane za wytworną zakąskę.
Z czym podaje się bliny?
Bliny można podawać na wiele sposobów. Dobrze smakują z cukrem pudrem, cukrem i śmietaną lub konfiturami. Najbardziej tradycyjne są bliny ze śmietaną i łososiem lub kawiorem. Można je także podawać ze śledziami i innymi rybami.
SKŁADNIKI
- 20 dkg mąki gryczanej
- 20 dkg mąki pszennej
- 0,5 litra mleka
- 3 jajka
- 0,5 łyżeczki soli
- 30 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki masła
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie blinów należy rozpocząć 3 godziny przed planowanym ich podawaniem. Zaczynamy od rozczynienia drożdży. Należy je utrzeć z połową łyżeczki cukru, dodać 1/4 litra ciepłego mleka i 10 dkg pszennej mąki.
- Rozczyn ucieramy, aż nie będzie w nim grudek, następnie zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu, do czasu aż objętość zwiększy się o połowę. Potrwa to ok. pół godziny.
- Po tym czasie na patelni topimy masło i dodajemy je do ciasta wraz z utartymi żółtkami, solą i cukrem.
- Rozrabiając ciasto, powoli dodajemy też pozostałe 10 dkg mąki pszennej, mąkę gryczaną i 1/4 litra ciepłego mleka.
- Ciasto dokładnie rozrabiamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny.
- Do wyrośniętego ciasta dodajemy powoli ubitą, sztywną pianę z białek.
- Masa na pewno trochę opadnie, dlatego należy ją jeszcze na chwilę przykryć i odstawić.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie placki.
Jak mąka do czego?