Jak upiec jabłka w piekarniku?

Jabłka pieczone to pyszny deser, bardzo prosty w przygotowaniu, zdrowy i niedrogi. Korzystnie wpływają na pracę naszych jelit, a jeśli wzbogacimy je o odpowiednie dodatki, wzmocnią nasz organizm. Te dodatki to na przykład miód i imbir, wspierające naszą odporność. Można też dodać do jabłek orzechy oraz inne rozgrzewające przyprawy - cynamon, goździki, a nawet gałkę muszkatołową.
Jakie jabłka do pieczenia?
Najlepsze będą lekko kwaskowe - po upieczeniu ich naturalne cukry zostaną wyzwolone i jabłka wcale nie będą kwaśne. Dobrze jest wybierać jabłka starych odmian, z grubą skórką, która nie pęknie podczas pieczenia. To szare i złote renety, boikeny, a także - w sezonie - antonówki. Jeśli jednak nie mamy dostępu do takich jabłek, wybierajmy odmiany o zwartym miąższu. Będą co prawda piekły się dłużej, ale będą też miały po upieczeniu kremową, nie wodnistą konsystencję.
W jakiej temperaturze piec jabłka?
Jabłka powinny piec się powoli, najlepiej w temperaturze 170-180ºC. Chodzi o to, by miąższ całego jabłka był równo upieczony, skórka cała i nie spieczona nadmiernie. Niektórzy zawijają jabłka w folię aluminiową, chroniąc owoce przed nadmiernym zrumienieniem, a piekarnik przed zabrudzeniem. Ja jednak tego unikam, po pierwsze nie chcę produkować śmieci, po drugie, jeśli nie muszę używać w kuchni dodatkowych tworzyw, nie robię tego, ze względu na reakcje chemiczne zachodzące pomiędzy nimi, a żywnością w trakcie obróbki termicznej. Wystarczy wg mnie położyć jabłka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można też włożyć je do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Jak przygotować jabłka do pieczenia?
Jabłka wystarczy dokładnie umyć, osuszyć i wydrążyć z nich gniazda nasienne - starając się nie przekroić ich na wylot. Przydatny będzie do tego specjalny przyrząd lub ostry, lecz nie bardzo długi nóż. W miejsce po gnieździe nasiennym możemy włożyć orzechy, miód, konfitury, suszone owoce, a nawet słodki ser lub rodzynki - to tylko kwestia naszej inwencji. Dzięki tym dodatkom jabłka będą jeszcze smaczniejsze.
SKŁADNIKI
- 4 jabłka
- sok z 1/2 cytryny
- garść orzechów laskowych
- 30 g korzenia imbiru
- 2 łyżki miodu
- kilka kropli soku pomarańczowego
- masło
- cynamon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka dokładnie umyj, ale nie obieraj. Ostrym, długim nożem wytnij gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny.
- Orzechy drobno posiekaj, a imbir obierz i zetrzyj na tarce, wymieszaj, dodając miód i sok pomarańczowy.
- Masą wypełnij otwory po gniazdach nasiennych. Na wierzch każdego jabłka połóż kawałek masła.
- Jabłka prósz cynamonem i ułóż na blaszce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na pół godziny.