Jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem. Idealny i prosty farsz na Wielkanoc

jajka na wielkanoc
Autor: Shutterstock Jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem to pyszne danie na Wielkanocne.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Jajka to obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu. W tym roku warto przyrządzić pyszne jajka faszerowane marynowanymi pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką oraz startym żółtym serem. Tak przygotowana przekąska szybko znajdzie mnóstwo wielbicieli, dlatego dobrze jest od razu zrobić więcej tych obłędnych jajek.

Przepis na jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem

  • Przepis na tę pyszną i efektowną przekąskę na Wielkanoc jest prosty. To tylko kilka łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy.
  • Jajka z dodatkiem warzyw, szynki i sera robi się szybko, nie licząc gotowania jajek. Te należy ugotować wcześniej, ostudzić, obrać i dopiero pokroić.
  • Na liście składników znajdują się łatwo dostępne produkty, których przed Wielkanocą nie brakuje na sklepowych półkach.
  • Szynkę konserwową można zastąpić wędzoną lub gotowaną. Sprawdzą się też wędliny drobiowe.
  • Najlepszy będzie ser typu gouda, edamski lub morski.
  • Smak farszu można nieco zaostrzyć, dodając jedną łyżkę musztardy Dijon. W takiej wersji należy zmniejszyć ilość majonezu o jedną łyżkę.
  • Jajka pięknie prezentują się na półmisku udekorowane rzodkiewkami, szczypiorkiem lub koperkiem. Można też ozdobić je kiełkami słonecznika i ułożyć na liściach sałaty.
  • Tak przyrządzone jajka faszerowane to doskonała przekąską na Wielkanoc, ale można serwować ją też na inne okazje. Sprawdzą się na imprezach, na kolację lub jako przystawka przed rodzinnym obiadem.

SKŁADNIKI

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 50 g szynki konserwowej
  • 50 g startego żółtego sera
  • 5 marynowanych pieczarek
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki zielonego groszku konserwowego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ze skorupek jajka przekroić na pół wzdłuż i wyjąć żółtka. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.
  • Szynkę i marynowane pieczarki pokroić w drobną kostkę. Dodać do żółtek.
  • Dodać zielony groszek, starty żółty ser i majonez. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Za pomocą łyżki nakładać farsz do wydrążonych białek. Układać na półmisku i udekorować posiekanym szczypiorkiem.
  • Podawać schłodzone.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
więcej