Kolorowe jajka faszerowane: przepis na oryginalne śniadanie

Jajka faszerowane w trzech kolorach
Autor: Shutterstock Jajka faszerowane w trzech kolorach fascynują nie tylko smakiem, ale i atrakcyjnym wyglądem!
łatwy
30 min
4

Jajka faszerowane w trzech kolorach to propozycja na pomysłowe śniadanie. Kolorowe białka jaj przyciągają uwagę biesiadników. Jak zrobić takie barwne jajka nadziewane? To łatwe z naszym przepisem!

Zobacz wideo, co powinno się znaleźć na wielkanocnym stole:

Więcej przepisów na jajka faszerowane

Najpopularniejszy farsz do jajek składa się z podsmażonych na maśle pieczarek wymieszanych z żółtkami i przykrytych kleksem majonezu. Niekiedy posypuje się je również siekaną zieleniną. Ale jajka można również nadziać burakami, awokado, a nawet śliwkami. Zobacz:

Jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane śliwkami

Jaja faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane, buraczkowo-koperkowe

Zobacz wideo, jak prawidłowo ugotować jajko na twardo:

SKŁADNIKI

  • 12 dużych jajek, ugotowanych na twardo i obranych ze skorupek
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • 180 ml wody na każdy barwnik
  • 1 łyżeczka octu do każdej farbki
  • 3 kolory barwnika spożywczego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka. Przełóż żółtka do oddzielnej miski.
  • Dodaj do miski z żółtkami majonez i musztardę. Następnie rozdrobnij żółtka za pomocą widelca lub blendera ręcznego. Mieszaj, aż mieszanina będzie gładka. Dopraw solą i pieprzem.
  • Umieść żółtkowy krem w rękawie cukierniczym. Lub w dużej torebce strunowej. Odetnij końcówkę woreczka strunowego przed napełnieniem białek masą żółtkową.
  • Pora na farbowanie białek. 
  • Wymieszaj każdy barwnik spożywczy z niepełną szklanką wody. Dodaj do każdej farbki po 1 łyżeczce octu. Nie martw się, octu nie będzie czuć.
  • Połówki białek delikatnie włóż do wybranego barwnika.
  • Pozostaw połówki jajek w kolorowej wodzie na 10 minut.  Lub do chwili uzyskania pożądanego odcienia.
  • Za pomocą łyżki wyjmij połówki jaj z kąpieli barwiącej. Umieść je na stosie ręczników papierowych do wyschnięcia.
  • Wytrzyj do sucha dodatkowymi ręcznikami papierowymi
  • Napełnij dołki w połówkach białek przygotowaną masą żółtkową.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej