Kolorowe jajka faszerowane: przepis na oryginalne śniadanie
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Jajka faszerowane w trzech kolorach to propozycja na pomysłowe śniadanie. Kolorowe białka jaj przyciągają uwagę biesiadników. Jak zrobić takie barwne jajka nadziewane? To łatwe z naszym przepisem!
Zobacz wideo, co powinno się znaleźć na wielkanocnym stole:
Więcej przepisów na jajka faszerowane
Najpopularniejszy farsz do jajek składa się z podsmażonych na maśle pieczarek wymieszanych z żółtkami i przykrytych kleksem majonezu. Niekiedy posypuje się je również siekaną zieleniną. Ale jajka można również nadziać burakami, awokado, a nawet śliwkami. Zobacz:
Jajka faszerowane, buraczkowo-koperkowe
Zobacz wideo, jak prawidłowo ugotować jajko na twardo:
SKŁADNIKI
- 12 dużych jajek, ugotowanych na twardo i obranych ze skorupek
- 1/2 szklanki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz do smaku
- 180 ml wody na każdy barwnik
- 1 łyżeczka octu do każdej farbki
- 3 kolory barwnika spożywczego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka. Przełóż żółtka do oddzielnej miski.
- Dodaj do miski z żółtkami majonez i musztardę. Następnie rozdrobnij żółtka za pomocą widelca lub blendera ręcznego. Mieszaj, aż mieszanina będzie gładka. Dopraw solą i pieprzem.
- Umieść żółtkowy krem w rękawie cukierniczym. Lub w dużej torebce strunowej. Odetnij końcówkę woreczka strunowego przed napełnieniem białek masą żółtkową.
- Pora na farbowanie białek.
- Wymieszaj każdy barwnik spożywczy z niepełną szklanką wody. Dodaj do każdej farbki po 1 łyżeczce octu. Nie martw się, octu nie będzie czuć.
- Połówki białek delikatnie włóż do wybranego barwnika.
- Pozostaw połówki jajek w kolorowej wodzie na 10 minut. Lub do chwili uzyskania pożądanego odcienia.
- Za pomocą łyżki wyjmij połówki jaj z kąpieli barwiącej. Umieść je na stosie ręczników papierowych do wyschnięcia.
- Wytrzyj do sucha dodatkowymi ręcznikami papierowymi
- Napełnij dołki w połówkach białek przygotowaną masą żółtkową.