Jajka faszerowane grzybami, jak w Kuchennych Rewolucjach [Okrąglak, Sosnowiec]

Jajka faszerowane grzybami, jak w Kuchennych Rewolucjach [Okrąglak, Sosnowiec]
Autor: Shutterstock.com Jajka faszerowane grzybami, jak w Kuchennych Rewolucjach [Okrąglak, Sosnowiec]
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jajka faszerowane to doskonała przystawka. Magda Gessler pomysł na jajka faszerowane suszonymi grzybami wykorzystała w jednym z odciników Kuchennych Rewolucji. Przygotowanie gotowanych jajek nadziewanych musem z żółtek i podgrzybków jest łatwe. Chociaż w Okrąglaku w Sosnowcu napotkało przeszkody. Ale królowa polskiej gastronomii poradziła sobie, jak zawsze. Wypróbuj przepis na jajka faszerowane grzybami według przepisu znanej restauratorki.

SKŁADNIKI

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 20 g suszonych podgrzybków
  • 1 cebula mała lub 1/2 średniej
  • 1 łyżka oleju do usmażenia cebuli
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/8 łyżeczki pieprzu mielonego
  • sól do smaku
  • 3-4 pieczarki, pokrojone pionowo na plasterki
  • 1 łyżka oleju do usmażenia pieczarek
  • świeży tymianek do przybrania
  • 12 grzanek ewentualnie do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby moczyć w ciepłej wodzie przez 30 minut. Następnie gotować w tej samej wodzie przez 30 minut. Osączyć. Wywar zachować do przygotowania na przykład zupy. Grzyby zblendować na puree.
  • Cebulę zrumienić na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodać tymianek. Wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
  • Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek. Przeciąć 6 jajek na pół. Z 12 połówek wyjąć żółtka.
  • Dwa ugotowane jajka oraz pozostałe żółtka rozdrobnić za pomocą widelca. 
  • Do masy jajecznej dodać zblednowane grzyby, usmażoną cebulkę oraz mielony pieprz. Wymieszać na jednolitą masę. 
  • Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub za pomocą łyżki napełnić połówki jajek. 
  • Plasterki pieczarek usmażyć na złocisty kolor na rozgrzanym oleju. 
  • Każdą połówkę jajka udekorować plasterkiem pieczarki oraz świeżym tymiankiem. 
  • Podawać od razu. Smacznego! 
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada

Jajka na śniadanie - jak ugotować lub usmażyć jajka

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej