Jajka faszerowane grzybami, jak w Kuchennych Rewolucjach [Okrąglak, Sosnowiec]
2021-12-02
![Jajka faszerowane grzybami, jak w Kuchennych Rewolucjach [Okrąglak, Sosnowiec]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-uAkB-htKN-RKtY_jajka-faszerowane-grzybami-jak-w-kuchennych-rewolucjach-okraglak-sosnowiec-664x442.jpg)
łatwy
30 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jajka faszerowane to doskonała przystawka. Magda Gessler pomysł na jajka faszerowane suszonymi grzybami wykorzystała w jednym z odciników Kuchennych Rewolucji. Przygotowanie gotowanych jajek nadziewanych musem z żółtek i podgrzybków jest łatwe. Chociaż w Okrąglaku w Sosnowcu napotkało przeszkody. Ale królowa polskiej gastronomii poradziła sobie, jak zawsze. Wypróbuj przepis na jajka faszerowane grzybami według przepisu znanej restauratorki.
SKŁADNIKI
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 20 g suszonych podgrzybków
- 1 cebula mała lub 1/2 średniej
- 1 łyżka oleju do usmażenia cebuli
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/8 łyżeczki pieprzu mielonego
- sól do smaku
- 3-4 pieczarki, pokrojone pionowo na plasterki
- 1 łyżka oleju do usmażenia pieczarek
- świeży tymianek do przybrania
- 12 grzanek ewentualnie do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby moczyć w ciepłej wodzie przez 30 minut. Następnie gotować w tej samej wodzie przez 30 minut. Osączyć. Wywar zachować do przygotowania na przykład zupy. Grzyby zblendować na puree.
- Cebulę zrumienić na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodać tymianek. Wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
- Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek. Przeciąć 6 jajek na pół. Z 12 połówek wyjąć żółtka.
- Dwa ugotowane jajka oraz pozostałe żółtka rozdrobnić za pomocą widelca.
- Do masy jajecznej dodać zblednowane grzyby, usmażoną cebulkę oraz mielony pieprz. Wymieszać na jednolitą masę.
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub za pomocą łyżki napełnić połówki jajek.
- Plasterki pieczarek usmażyć na złocisty kolor na rozgrzanym oleju.
- Każdą połówkę jajka udekorować plasterkiem pieczarki oraz świeżym tymiankiem.
- Podawać od razu. Smacznego!
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada