Jaja z pasty śledziowej [przysmak na Wielkanoc i nie tylko]

2021-03-03
Jaja z pasty śledziowej [przysmak na Wielkanoc i nie tylko]
Autor: Shutterstock Jaja z pasty śledziowej [przysmak na Wielkanoc i nie tylko]
łatwy
20 min
4

Jaja z pasty śledziowej to nic innego jak śledziowo-twarogowa pasta uformowana w porcje "na raz". Można je podać w postaci kulek albo w zgrabnych jajeczek - doskonała przekąska na Wielkanoc i nie tylko.

Składniki

4 filety śledziowe z solanki

50 dag tłustego białego sera

3/4 szklanki mleka

3/4 łyżki śmietany

3 łyżki masła

2 łyżki majonezu

1 łyżka keczupu

2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 łyżki ziaren sezamu

szczypta cukru

sól

pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Śledzie, jeśli są zbyt słone wymoczyć w wodzie z mlekiem. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

Utrzeć masło z solą, pieprzem, cukrem i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać śmietanę i ser.

Osuszone filety drobno posiekać, połączyć z serem i dobrze wymieszać.

Z tak przygotowanej masy uformować kulki w kształcie jaj (albo regularne kulki), ułożyć na liściach sałaty, udekorować majonezem wymieszanym z keczupem, obtoczyć w natce pietruszki zmieszanej z sezamem.

Zobacz WIDEO dlaczego warto jeść JAJKA:

 

Jajka faszerowane na Wielkanoc

W wykwintnej opcji wielkanocnego stołu jajka można podać z krewetkami lub kawiorem. W tym wypadku ogranicza nas tylko zasobność portfela.

Jaja faszerowane kawiorem i oliwkami

Jajka faszerowane z kawiorem: wykwintna przystawka

Jajka faszerowane z krewetkami: wykwintna przystawka na święta

Jajka faszerowane serem pleśniowym: oryginalny przepis

Zobacz WIDEO co podać na WIELKANOCNY stół: