Jaja z pasty śledziowej [przysmak na Wielkanoc i nie tylko]
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Jaja z pasty śledziowej to nic innego jak śledziowo-twarogowa pasta uformowana w porcje "na raz". Można je podać w postaci kulek albo w zgrabnych jajeczek - doskonała przekąska na Wielkanoc i nie tylko.
Zobacz WIDEO dlaczego warto jeść JAJKA:
Jajka faszerowane na Wielkanoc
W wykwintnej opcji wielkanocnego stołu jajka można podać z krewetkami lub kawiorem. W tym wypadku ogranicza nas tylko zasobność portfela.
Jaja faszerowane kawiorem i oliwkami
Jajka faszerowane z kawiorem: wykwintna przystawka
Jajka faszerowane z krewetkami: wykwintna przystawka na święta
Jajka faszerowane serem pleśniowym: oryginalny przepis
Zobacz WIDEO co podać na WIELKANOCNY stół:
SKŁADNIKI
- 4 filety śledziowe z solanki
- 50 dag tłustego białego sera
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 łyżki śmietany
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka keczupu
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki ziaren sezamu
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie, jeśli są zbyt słone wymoczyć w wodzie z mlekiem. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
- Utrzeć masło z solą, pieprzem, cukrem i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać śmietanę i ser.
- Osuszone filety drobno posiekać, połączyć z serem i dobrze wymieszać.
- Z tak przygotowanej masy uformować kulki w kształcie jaj (albo regularne kulki), ułożyć na liściach sałaty, udekorować majonezem wymieszanym z keczupem, obtoczyć w natce pietruszki zmieszanej z sezamem.