Jabłka nadziewane wędzonym łososiem i szpinakiem
2021-03-29
średni
60 min
4
To bardzo ciekawe połączenie smaków: pieczone jabłka, wędzony łosoś i delikatny szpinak. Polecamy jako oryginalną przekąskę lub ciepłą kolację.
SKŁADNIKI
- 6 dużych jabłek
- 1/2 kg świeżego szpinaku
- 400 g wędzonego łososia
- pół kostki masła
- 3 łyżki mąki
- 2,5 szklanki gęstej śmietany
- 2 żółtka
- pół szklanki tartego sera tylżyckiego
- suszona bazylia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyć, odciąć wierzchołki i wydrążyć, ułożyć w foremce do pieczenia.
- Szpinak umyć, posiekać i podsmażyć na maśle do miękkości.
- 4 łyżki masła rozgrzać na patelni i rozprowadzić w nim mąkę. Dodać bazylię i 2 szklanki śmietany, zredukować na małym ogniu.
- Żółtka rozprowadzić w reszcie śmietany, dodać do sosu i wymieszać. Dodać ser i znów wymieszać. Odstawić.
- Do jabłek włożyć po kawałku łososia, następnie szpinak i znów kawałek łososia. Polać sosem i przykryć wierzchołkami. Piec przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.