Jabłka nadziewane wędzonym łososiem i szpinakiem

2021-03-29
Jabłka nadziewane wędzonym łososiem i szpinakiem
Autor: Shutterstock Zaskakująca przekąska na ciepło - pieczone jabłka nadziewane łososiem i szpinakiem.
średni
60 min
4

To bardzo ciekawe połączenie smaków: pieczone jabłka, wędzony łosoś i delikatny szpinak. Polecamy jako oryginalną przekąskę lub ciepłą kolację.

SKŁADNIKI

  • 6 dużych jabłek
  • 1/2 kg świeżego szpinaku
  • 400 g wędzonego łososia
  • pół kostki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2,5 szklanki gęstej śmietany
  • 2 żółtka
  • pół szklanki tartego sera tylżyckiego
  • suszona bazylia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyć, odciąć wierzchołki i wydrążyć, ułożyć w foremce do pieczenia.
  • Szpinak umyć, posiekać i podsmażyć na maśle do miękkości.
  • 4 łyżki masła rozgrzać na patelni i rozprowadzić w nim mąkę. Dodać bazylię i 2 szklanki śmietany, zredukować na małym ogniu.
  • Żółtka rozprowadzić w reszcie śmietany, dodać do sosu i wymieszać. Dodać ser i znów wymieszać. Odstawić.
  • Do jabłek włożyć po kawałku łososia, następnie szpinak i znów kawałek łososia. Polać sosem i przykryć wierzchołkami. Piec przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.