Holenderska bułka rybaka to pyszna przedświąteczna przekąska. Jest gotowa w kilka minut
Bułka ryba to znakomita przekąska, która świetnie sprawdzi się przed świętami Bożego Narodzenia. Jest to pyszna kanapka, w której główną rolę grają matiasy, czyli młode śledzie. Przepis na ten rybny przysmak narodził się w Holandii, gdzie jest popularnym street foodem. Taką kanapkę z łatwością można zrobić w domu. Zobaczcie, jak przygotować pełną smaku bułkę rybaka.
i
Czym jest bułka rybaka?
Pod tą ciekawą nazwą kryje się obłędna kanapka, na którą przepis przywędrował do nas z Holandii. W środku przekrojonej na pół krótkiej bagietki znajdują się same pyszności. Głównym składnikiem są młode śledzie matiasy, które są niezwykle popularne w krajach Beneluxu i Niemczech. Bułkę rybaka uzupełnia sos przygotowany na bazie majonezu, ketchupu i przypraw. Smak kanapki podkręcają ogórki konserwowe i czerwona cebula. Wszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują, tworząc tę znakomitą przekąskę.
Czym się różnią matiasy od śledzi?
Matiasy i śledzie to rodzaje śledzi atlantyckich. Różnią się kilkoma kluczowymi cechami, które wpływają na ich smak, konsystencję i sposób przygotowania. Matiasy są uważane za delikates i cenione są za swój delikatny smak i konsystencję. Śledzie są bardziej wszechstronne i mogą być przygotowywane na wiele różnych sposobów. Oba rodzaje ryb są bogate w kwasy omega-3 i wiele innych składników odżywczych.
- Matiasy
To młode śledzie, które jeszcze nie osiągnęły dojrzałości płciowej i nie przystąpiły do tarła. Są poławiane przed rozrodem. Zazwyczaj są filetowane i mają srebrzysto-biały kolor z różowym odcieniem. Charakteryzują się wysoką zawartością tłuszczu, co nadaje im kremową konsystencję i delikatny smak.
- Śledzie
Są to dorosłe ryby, które osiągnęły dojrzałość płciową i przystąpiły do tarła. Mają zazwyczaj niższą zawartość tłuszczu niż matiasy. Mogą być przygotowywane na różne sposoby, co wpływa na ich smak. Sprzedawane są w całości, w filetach lub w płatach.
Jak zrobić bułkę rybaka?
Przepis na bułkę rybaka pochodzi z kuchni holenderskiej. Jednak z łatwością można zrobić ją w domu bez potrzebny dalekiej podróży. Wszystkie składniki są łatwo dostępne w naszych sklepach, a przed świętami Bożego Narodzenia można je kupić w atrakcyjnych cenach. Przepis jest błyskawiczny. Bułka rybaka ze śledziem jest gotowa w kilka minut.
Holenderska bułka rybaka to pomysł na pyszną przekąskę. W Holandii stanowi tradycyjny street food i można ją kupić w wielu miejscach na ulicach różnych miast. Świetnie smakuje przed świętami Bożego Narodzenia, kiedy śledzie można kupić w atrakcyjnych cenach. Kanapkę można serwować także na inne okazje. Sprawdzi się w czasie sylwestra i imprezy karnawałowej. Idealnie pasuje do mocniejszych trunków.
Jak więc zrobić pełną smaku holenderską bułkę rybaka ze śledziami matiasami? Wystarczy podgrzać bułkę na patelni, posmarować sosem i ułożyć dodatki, czyli ogórki konserwowe i czerwoną cebulę. Gotowe!
SKŁADNIKI
- 2 krótkie bagietki
- 2 matiasy
- 2 ogórki konserwowe
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki keczupu
- szczypta mielonego chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Majonez wymieszać z ketchupem. Doprawić solą, pieprzem i chili.
- Bułki przekroić wzdłuż na pół. Podgrzać na suchej patelni z obu stron.
- Górne i dolne części bułek posmarować sosem.
- Na dolnych częściach ułożyć pokrojone w plasterki ogórki konserwowe i śledzie. Na nich ułożyć pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i przykryć górną częścią bułki.
- Podawać jako przekąskę lub na kolacje w okresie przedświątecznym i na inne okazje.