Ogórki po kaszubsku. Przepis na pyszne i chrupiące ogórki w słodkiej zalewie octowej

ogórki po kaszubsku
Autor: Shutterstock Ogórki po kaszubsku są idealnie chrupiące dzięki słodkiej zalewie i przyprawom.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sezon na domowe przetwory z ogórków jest w pełni. W tym roku warto postawić na sprawdzony przepis na ogórki po kaszubsku. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom i słodkiej zalewie octowej ogórki będą smakować rewelacyjnie w czasie zimy. Zobaczcie, jak zrobić ogórki po kaszubsku.

Ogórki po kaszubsku – składniki

Lista składników potrzebnych do zrobienia domowych przetworów z ogórków według tego przepisu jest dość krótka. Znajdują się na niej nie tylko ogórki, ale i inne warzywa. Do słoików wkład się:

Ogórki po kaszubsku – przyprawy

Ważnym elementem przetworów według tego przepisu są przyprawy. To właśnie one nadają chrupkości i super smaku ogórkom. W słoikach z ogórkami lądują więc takie przyprawy jak:

  • kminek
  • gorczyca
  • ziele angielskie

Ogórki po kaszubsku – zalewa

Jak zrobić zalewę do ogórków po kaszubsku? Postępując według tego przepisu, zrobicie perfekcyjną zalewę do ogórków po kaszubsku. Wystarczy tylko cztery proste składniki. Na liście składników do zalewy znalazły się więc takie produkty jak:

  • woda
  • ocet
  • cukier
  • sól

Jak zrobić ogórki po kaszubsku?

Pierwszym krokiem jest dokładnie umycie warzyw oraz wyparzenie i osuszenie słoików. Następnie do słoików wkłada się cebulę, koper i czosnek oraz przyprawy jak gorczycę i kminek. W słoikach układa się ogórki i paski papryki, a następnie wlewa się gorącą zalewę. Ogórki nie mogą wystawać ponad powierzchnię zalewy. Słoiki trzeba jeszcze mocno zakręcić i odstawić do góry dnem na całą noc. Przetwory powinno przechowywać się je w suchym i ciemnym miejscu jak spiżarnia czy szafka kuchenna. Ogórki po kaszubsku będą gotowe za dwa miesiące.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 biała cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 gałązek kopru z baldachami
  • 1 łyżka kminku
  • 3 łyżeczki gorczycy
  • 10 ziarenek ziela angielskiego

  • Zalewa:
  • 4 i 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do wyparzonych i suchych słoików włożyć obrane ząbki czosnku, koper i plasterki cebuli. Wsypać gorczycę, kminek i ziele angielskie.
  • Do słoików wkładać na przemian pokrojoną w paski paprykę i ogórki.
  • Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę i zagotować. Wlać ocet i wsypać cukier oraz sól. Mieszać, aż składniki się rozpuszczą.
  • Zalewę wlać do słoików tak, aby przykryła wszystkie ogórki. Słoiki mocno zakręcić i odstawić do góry dnem na noc.
  • Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej