Hit świątecznych przyjęć! Fantazyjna kulka serowa, którą zrobisz w kilka minut
Kulka, która zachwyci wszystkich gości przy świątecznym stole. Ta fantazyjna kulka serowa, pięknie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej. A co najlepsze? Przygotujemy ją wyłącznie w kilka minut, a goście nie będą mogli uwierzyć, że zrobiliśmy to samodzielnie.
i
Dieta wegetariańska
Prosty sposób na aromatyczny dodatek. Proste, szybkie i smaczne
Prosta do przygotowania fantazyjna kulka serowa to świetny pomysł nie tylko od święta. Jest prosta w przygotowaniu, smakuje wybornie, a prezentuje się przepięknie - będzie królowała zarówno na wigilijnym stole, jak i na sylwestra czy po prostu jako przekąska.
Najlepiej podawać ją z krakersami, świeżymi warzywami (jak na przykład seler naciowy, ogórek, papryka) albo pieczywem. Jeśli chodzi o podanie, to będzie wyglądała fenomenalnie położona na desce i polana odrobiną miodu - danie, które zachwyci każdego.
Różne wariacje tego przepisu. Zachwyć rodzinę
Jeśli chcesz, możesz jeszcze bardziej podrasować swoją kulkę. Wystarczy, że zrobisz z niej stożek, obtoczysz w natce i pistacjach, a w niektórych miejscach dodasz kulki żurawiny. W ten sposób stworzysz przepiękną i smakowitą choinkę na swój bożonarodzeniowy stół.
Dla tych z nas, który wolą pikantniejsze smaki, świetnym pomysłem będzie dodanie papryczki jalapeno, a następnie obtoczenie kulki nie w orzechach, a za to w... pokuszonych nachosach.
Wszystkie te sposoby świetnie się sprawdzą, a przy okazji będą niesamowicie smakowały.
SKŁADNIKI
- Do środka:
- 250 g serka śmietankowego
- 150 g tartego sera
- 3 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki szczypiorku
- 1 łyżka suszonych pomidorów drobno pokrojonych
- Sól, pieprz do smaku
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej (według preferencji)
- Do obtoczenia:
- Garść posiekanych orzechów włoskich
- Garść żurawiny suszonej
- Natka pietruszki lub szczypiorek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce mieszamy serek śmietankowy, tarty ser, miękkie masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła, suszone pomidory i przyprawy.
- Mieszamy na gładką, jednolitą masę.
- Przekładamy ją na folię spożywczą, zawijamy jak cukierek i formujemy w kulkę,
- Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
- W osobnej misce mieszamy orzechy, zioła i żurawinę.
- Kulkę wyjmujemy z lodówki i delikatnie obtaczamy w mieszance.
- Lekko dociskamy, by wszystko się dobrze przykleiło.