Hit świątecznych przyjęć! Fantazyjna kulka serowa, którą zrobisz w kilka minut

2025-12-15 15:28

Kulka, która zachwyci wszystkich gości przy świątecznym stole. Ta fantazyjna kulka serowa, pięknie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej. A co najlepsze? Przygotujemy ją wyłącznie w kilka minut, a goście nie będą mogli uwierzyć, że zrobiliśmy to samodzielnie.

Hit świątecznych przyjęć! Fantazyjna kulka serowa, którą zrobisz w kilka minut

i

Autor: Elena Shashkina/ Shutterstock
łatwy
5 min
6

Dieta wegetariańska

Prosty sposób na aromatyczny dodatek. Proste, szybkie i smaczne

Prosta do przygotowania fantazyjna kulka serowa to świetny pomysł nie tylko od święta. Jest prosta w przygotowaniu, smakuje wybornie, a prezentuje się przepięknie - będzie królowała zarówno na wigilijnym stole, jak i na sylwestra czy po prostu jako przekąska.

Najlepiej podawać ją z krakersami, świeżymi warzywami (jak na przykład seler naciowy, ogórek, papryka) albo pieczywem. Jeśli chodzi o podanie, to będzie wyglądała fenomenalnie położona na desce i polana odrobiną miodu - danie, które zachwyci każdego.

Różne wariacje tego przepisu. Zachwyć rodzinę

Jeśli chcesz, możesz jeszcze bardziej podrasować swoją kulkę. Wystarczy, że zrobisz z niej stożek, obtoczysz w natce i pistacjach, a w niektórych miejscach dodasz kulki żurawiny. W ten sposób stworzysz przepiękną i smakowitą choinkę na swój bożonarodzeniowy stół.

Dla tych z nas, który wolą pikantniejsze smaki, świetnym pomysłem będzie dodanie papryczki jalapeno, a następnie obtoczenie kulki nie w orzechach, a za to w... pokuszonych nachosach. 

Wszystkie te sposoby świetnie się sprawdzą, a przy okazji będą niesamowicie smakowały.

SKŁADNIKI

  • Do środka:
  • 250 g serka śmietankowego 
  • 150 g tartego sera
  • 3 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżka suszonych pomidorów drobno pokrojonych
  • Sól, pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej (według preferencji)
  • Do obtoczenia:
  • Garść posiekanych orzechów włoskich
  • Garść żurawiny suszonej
  • Natka pietruszki lub szczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce mieszamy serek śmietankowy, tarty ser, miękkie masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła, suszone pomidory i przyprawy.
  • Mieszamy na gładką, jednolitą masę.
  • Przekładamy ją na folię spożywczą, zawijamy jak cukierek i formujemy w kulkę,
  • Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  • W osobnej misce mieszamy orzechy, zioła i żurawinę.
  • Kulkę wyjmujemy z lodówki i delikatnie obtaczamy w mieszance.
  • Lekko dociskamy, by wszystko się dobrze przykleiło.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...