Guacamole Don Juana: przepis na egzotyczny przysmak w walentynkowej wersji
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Guacamole to meksykański sos przyrządzany na bazie awokado. Oto oryginalny sposób na podanie pysznego dipu. Białe chrupki o fantazyjnych, nieregularnych kształtach, dekoracja w odcieniach soczystej zieleni - potrawa jest pyszna i cieszy oko.
SKŁADNIKI
- 2 duże dojrzałe awokado
- mała cebula
- zielona papryczka chili
- 2 pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- 2 szklanki oleju
- opakowanie krewetkowych chrupków do usmażenia w głębokim oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Smażymy chrupki krewetkowe na oleju (według przepisu podanego na opakowaniu).
- Robimy sos guacamole. Drobno siekamy cebulę i papryczkę chili. Pomidory parzymy, obieramy, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę i dodajemy (bez soku) do cebuli.
- Całość doprawiamy cytryną
- Dodajemy rozgniecione widelcem awokado.
- Nakładamy sos guacamole w krewetkowe chrupki; możemy też użyć grzanek, tortilli albo nachos.
- Potrawę podajemy od razu po przygotowaniu.