Guacamole Don Juana: przepis na egzotyczny przysmak w walentynkowej wersji

Milena Łakomska
Guacamole Don Juana
Autor: Konrad Kalbarczyk Kolacja walentynkowa powinna mieć ładna oprawę. Zadbajmy zarówno o specjalne potrawy na walentynki, jak i ładny wystrój stołu.
łatwy
30 min
4

Guacamole to meksykański sos przyrządzany na bazie awokado. Oto oryginalny sposób na podanie pysznego dipu. Białe chrupki o fantazyjnych, nieregularnych kształtach, dekoracja w odcieniach soczystej zieleni - potrawa jest pyszna i cieszy oko. 

SKŁADNIKI

  • 2 duże dojrzałe awokado
  • mała cebula
  • zielona papryczka chili
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 szklanki oleju
  • opakowanie krewetkowych chrupków do usmażenia w głębokim oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Smażymy chrupki krewetkowe na oleju (według przepisu podanego na opakowaniu).
  • Robimy sos guacamole. Drobno siekamy cebulę i papryczkę chili. Pomidory parzymy, obieramy, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę i dodajemy (bez soku) do cebuli.
  • Całość doprawiamy cytryną
  • Dodajemy rozgniecione widelcem awokado.
  • Nakładamy sos guacamole w krewetkowe chrupki; możemy też użyć grzanek, tortilli albo nachos.
  • Potrawę podajemy od razu po przygotowaniu.
Milena Łakomska