Grzyby w białym sosie winnym: grzyby duszone w sosie beszamelowym

Grzyby w białym sosie winnym
Autor: thinkstockphotos.com Grzyby duszone w białym sosie to pyszna przystawka lub samodzielne danie. 
średni
20 min
4

Grzyby w białym sosie winnym duszą się w sosie na bazie beszamelu. Tak przygotowane grzyby są pyszną przystawką, mogą także stanowić samodzielne danie. Do ich przygotowania można użyć grzybów leśnych lub hodowlanych. W tym przepisie świetnie sprawdzają się pieczarki, również portobello

Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy grafikę, jak zrobić beszamel:

Jak zrobić beszamel - grafika

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 500 g grzybów leśnych (kurek, borowików, podgrzybków) lub pieczarek, np. portobello lub zwykłych
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka mleka
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby przebrać, oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Odsączyć. Pokroić na plasterki. 
  • Na rozgrzanym maśle usmażyć grzyby. Dodać do nich czosnek i tymianek.
  • W czasie gdy smażą się grzyby przygotować sos beszamelowy na winie. W rondlu rozgrzać tłuszcz, dodać mąkę i wymieszać. Dolewać małymi porcjami wino i mleko, cały czas mieszając. Gotowy sos posolić i popieprzyć do smaku. 
  • Do sosu beszamelowego dodać usmażone grzyby, wymieszać i dusić 3-5 minut. 
  • Podawać jako przystawkę lub samodzielne danie ze świeżym pieczywem i kieliszkiem dobrego wina.