Grzyby duszone, zapiekane w cieście francuskim
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Grzyby duszone, zapiekane w cieście francuskim, to potrawa wyjątkowo łatwa do przygotowania, a bardzo efektowna. Gdy trwa sezon na grzyby można do je przygotowania wykorzystać świeże grzyby, poza sezonem - zastępujemy je leśnymi grzybami mrożonymi albo pieczarkami. Jeśli tak - my polecamy bardziej aromatyczne pieczarki portobello.
SKŁADNIKI
- 45 dag mrożonego ciasta francuskiego
- 3 jajka
- 25 dag mieszanych grzybów
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka masła
- 5 dag surowej szynki
- 50 ml śmietany
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto francuskie rozmrozić. Jedno jajko rozmącić.
- Grzyby oczyścić, pokroić w plastry.
- Cebulę oczyścić, posiekać i zeszklić na maśle. Następnie dodać pokrojoną szynkę i grzyby, doprawić solą i pieprzem, krótko poddusić.
- Pozostałe jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać posiekaną pietruszkę.
- Tak przygotowanym sosem polać grzyby i mieszać, aż jajka się zetną.
- Ciasto pokroić w kwadraty lub prostokąty, rozłożyć na nich ostudzone nadzienie. Następnie dokładnie zlepić przeciwne boki.
- Ciasto francuskie z nadzieniem posmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze.
- Piec ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.