Grzanki z grzybami - wykwintna przekąska, hit sezonu grzybowego
2022-10-03

łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Grzanki z grzybami to ciepła przystawka, idealna na jesienny lunch lub kolację. Wyśmienicie smakują z dodatkiem czystego barszczu lub zimnego piwa. Proste ale wykwintne danie za grosze.
SKŁADNIKI
- 250 g grzybów - mogą być mieszane lub jednego gatunku
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony
- łyżka masła
- 200 g sera w plasterkach - odpowiedni będzie ser o zdecydowanym smaku
- szczypta suszonej szałwii
- szczypta suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- bochenek chleba pokrojony w grube kromki.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na średnim ogniu rozpuść masło na patelni. Gdy się rozpuści, wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż, aż cebula i czosnek zaczną się brązowieć.
- Dodaj grzyby - gdy trzeba pokrój je na kawałki równej wielkości i duś, aż staną się miękkie, pozbawione nadmiaru wody, brązowe i pięknie pachnące.
- Do mieszanki grzybowej wsyp suszone zioła, sól i pieprz i wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej z opcją grilla - jeśli taką masz. Na kromki chleba połóż ser i zapiecz grzanki. Gdy ser się rozpuści, na każdą grzankę połóż grzyby, zmiel trochę więcej pieprzu na wierzchu i podawaj.
Czy warto jeść grzyby?