Grzanki z grzybami - wykwintna przekąska, hit sezonu grzybowego

Grzanki z grzybami - wykwintna przekąska, hit sezonu grzybowego
Autor: Shutterstock Grzanki z grzybami leśnymi są niesłychanie proste do przygotowania i niebywale pyszne
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Grzanki z grzybami to ciepła przystawka, idealna na jesienny lunch lub kolację. Wyśmienicie smakują z dodatkiem czystego barszczu lub zimnego piwa. Proste ale wykwintne danie za grosze.

SKŁADNIKI

  • 250 g grzybów - mogą być mieszane lub jednego gatunku
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony
  • łyżka masła
  • 200 g sera w plasterkach - odpowiedni będzie ser o zdecydowanym smaku
  • szczypta suszonej szałwii
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • bochenek chleba pokrojony w grube kromki.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na średnim ogniu rozpuść masło na patelni. Gdy się rozpuści, wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż, aż cebula i czosnek zaczną się brązowieć.
  • Dodaj grzyby - gdy trzeba pokrój je na kawałki równej wielkości i duś, aż staną się miękkie, pozbawione nadmiaru wody, brązowe i pięknie pachnące.
  • Do mieszanki grzybowej wsyp suszone zioła, sól i pieprz i wymieszaj.
  • Piekarnik rozgrzej z opcją grilla - jeśli taką masz. Na kromki chleba połóż ser i zapiecz grzanki. Gdy ser się rozpuści, na każdą grzankę połóż grzyby, zmiel trochę więcej pieprzu na wierzchu i podawaj.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej