Gruszki zapiekane z gorgonzolą i orzechami włoskimi
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Od zawsze deser kojarzył ci się z pysznymi lodami lub czekoladą? Czas to zmienić. Proponujemy gruszki zapiekane z gorgonzolą i orzechami włoskimi w białym winie. Słodki sposób na pyszny deser o każdej porze roku.
SKŁADNIKI
- 4 gruszki
- 250 g gorgonzoli
- pół szklanki białego wina
- sok z 1 pomarańczy
- skórka otarta z limonki
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz gruszki i przepołów je. Ze środka wyjmij nasiona, a następnie skrop je sokiem z cytryny.
- Na patelni rozgrzej oliwę i połóż na niej gruszki. Smaż je z obu stron, aż do momentu kiedy się zarumienią.
- Gdy gruszki mają już właściwy kolor, zdejmij je z patelni i dodaj białe wino, sok z pomarańczy, skórkę z limonki oraz cynamon. Tak przygotowany sos doprowadź do zgęstnienia, cały czas mieszając.
- Na drugiej patelni podsmaż delikatnie orzechy włoskie tak, aby się zarumieniły. Dodaj je do wcześniej przygotowanego sosu.
- W miejscu, z którego wyjęłaś nasiona z gruszki, wypełnij gorgonzolą. Przygotowane gruszki włóż do piekarnika na 170 stopni C, tak aby ser się rozpuścił.