Gruszka z grilla - z żurawiną i serem pleśniowym
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Grillowane gruszki to propozycja na deser - zakończenie grillowej uczty albo jako dodatek do pieczonego mięsa. Można do niej użyć sera typu camembert albo ostrzejszego - z niebieską pleśnią.
SKŁADNIKI
- 4 twarde gruszki
- ser pleśniowy (tak żeby wyszło 8 niedużych kawałków)
- 8 łyżeczek dżemu z żurawin lub jarzębiny
- garść posiekanych orzechów włoskich
- listki mięty (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki umyć, przekroić na pół, nie obierać. Usunąć pestki.
- W powstałe zagłębienie włożyć po łyżeczce dżemu i posypać rozkruszonym kawałkiem sera i orzechami.
- Zawinąć w folię aluminiową i grillować przez kilka, kilkanaście minut aż gruszka zmięknie.
- Podawać z listkami mięty.