Gruszka z grilla - z żurawiną i serem pleśniowym

2021-03-29
Jerzy Wroniewicz
Gruszka z grilla - z żurawiną i serem pleśniowym
Autor: thinkstockphotos.com Gruszka z grilla - z żurawiną i serem pleśniowym
łatwy
15 min
4

Grillowane gruszki to propozycja na deser - zakończenie grillowej uczty albo jako dodatek do pieczonego mięsa. Można do niej użyć sera typu camembert albo ostrzejszego - z niebieską pleśnią. 

SKŁADNIKI

  • 4 twarde gruszki
  • ser pleśniowy (tak żeby wyszło 8 niedużych kawałków)
  • 8 łyżeczek dżemu z żurawin lub jarzębiny
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • listki mięty (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki umyć, przekroić na pół, nie obierać. Usunąć pestki.
  • W powstałe zagłębienie włożyć po łyżeczce dżemu i posypać rozkruszonym kawałkiem sera i orzechami.
  • Zawinąć w folię aluminiową i grillować przez kilka, kilkanaście minut aż gruszka zmięknie.
  • Podawać z listkami mięty.
Jerzy Wroniewicz