Galopujące konie, czyli mięsne kulki z ananasem po tajsku
2021-05-30

łatwy
20 min
3
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
To chyba najlepsza, najbardziej aromatyczna i przyprawiająca kubki smakowe o entuzjastyczne wiwaty przekąska, jakiej miałam okazję kiedykolwiek spróbować. Ma Hor (galloping horses) to słodko-wytrawne pulpeciki mięsne i świeży, soczysty ananas połączone w malutką przekąskę na jeden kęs. I to jest clue programu, żeby całość trafiła do ust na raz, a intensywne smaki miały szansę się wymieszać i stworzyć harmonijne połączenie.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 200 g mielonej wieprzowiny
- 3 gałązki świeżej kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki cukru palmowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- pieprz
- 1/2 ananasa
- 1 świeża papryczka chili
- 1 łyżka orzechów ziemnych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Olej arachidowy mocno rozgrzej na patelni, wyłóż na niego mięso i smaż na dużym ogniu, aż zmieni ono kolor z różowego na szarawy.
- Gdy mięso się usmaży zdejmij minimalizuj ogień i zdejmij mięso z patelni przy pomocy łyżki cedzakowej, pozostawiając tłuszcz na patelni.
- Na patelnię wrzuć obraną i posiekaną cebulę oraz czosnek, następnie dodaj cukier palmowy i podgrzewaj, aż się rozpuści.
- Dodaj sos rybny i podsmażone wcześniej mięso, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze chwilę, na koniec dodaj posiekaną kolendrę, pokruszone drobno orzecy i przypraw pieprzem.
- Gdy masa lekko przestygnie uformuj z niej kuleczki.
- Ananasa obierz i pokrój w sporą kostkę, na każdej kostce ananasa połóż listek kolendry i mięsną kulkę, wierzch udekoruj cienkim plasterkiem chili.
- W razie potrzeby zepnij wykałaczką.