Galopujące konie, czyli mięsne kulki z ananasem po tajsku

Galopujące konie
Autor: Shutterstock Galopujące konie to niezapomniany smak i niezrównany aromat tajskiej kuchni w jednej niewielkiej przekasce.
łatwy
20 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

To chyba najlepsza, najbardziej aromatyczna i przyprawiająca kubki smakowe o entuzjastyczne wiwaty przekąska, jakiej miałam okazję kiedykolwiek spróbować. Ma Hor (galloping horses) to słodko-wytrawne pulpeciki mięsne i świeży, soczysty ananas połączone w malutką przekąskę na jeden kęs. I to jest clue programu, żeby całość trafiła do ust na raz, a intensywne smaki miały szansę się wymieszać i stworzyć harmonijne połączenie. 

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 3 gałązki świeżej kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki cukru palmowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • pieprz
  • 1/2 ananasa
  • 1 świeża papryczka chili
  • 1 łyżka orzechów ziemnych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Olej arachidowy mocno rozgrzej na patelni, wyłóż na niego mięso i smaż na dużym ogniu, aż zmieni ono kolor z różowego na szarawy.
  • Gdy mięso się usmaży zdejmij minimalizuj ogień i  zdejmij mięso z patelni przy pomocy łyżki cedzakowej, pozostawiając tłuszcz na patelni.
  • Na patelnię wrzuć obraną i posiekaną cebulę oraz czosnek, następnie dodaj cukier palmowy i podgrzewaj, aż się rozpuści.
  • Dodaj sos rybny i podsmażone wcześniej mięso, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze chwilę, na koniec dodaj posiekaną kolendrę, pokruszone drobno orzecy i przypraw pieprzem.
  • Gdy masa lekko przestygnie uformuj z niej kuleczki. 
  • Ananasa obierz i pokrój w sporą kostkę, na każdej kostce ananasa połóż listek kolendry i mięsną kulkę, wierzch udekoruj cienkim plasterkiem chili.
  • W razie potrzeby zepnij wykałaczką.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej