Frytki z pietruszki lub pasternaku pikantne

2021-03-29
Frytki z pietruszki pikantne
Autor: Shutterstock Pieczone frytki z pietruszki to pyszna i zdrowa przekąska
łatwy
20 min
4

Pikantne frytki z pietruszki  lub pasternaku to niebanalna przekąska. Zdrowa i pyszna. A do tego łatwo ją przygotować. Frytki z pietruszki z piekarnika są proste, niskokaloryczne i wyjątkowo smaczne. Pieczenie prowadzi do odparowania wody i zagęszczenia smaku. Wypróbujcie ten przepis na pikantne frytki pietruszkowe. 

SKŁADNIKI

  • 6-7 pietruszek lub tyle samo korzeni pasternaku
  • 2 niewielkie ząbki czosnku
  • chili sproszkowana
  • słodka papryka sproszkowana
  • oregano
  • kurkuma 
  • sól 
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pietruszki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie frytki.
  • W bardzo dużej misce łączymy troszeczkę wody (3-4 łyżki), 2 wyciśnięte ząbki czosnku i dodajemy przyprawy: chili (dużo), słodka papryka (bardzo dużo), oregano, kurkumę, sól himalajską i pieprz. Wszystko mieszamy.
  • Do powstałej mieszanki wrzucamy frytki i dokładnie obtaczamy je w przyprawach.
  • Wykładamy na papier do pieczenia i zapiekamy przez 20 minut w 180-200°C. To czas orientacyjny, bo w dużej mierze zależy od grubości frytek i rodzaju piekarnika.