Frytki z pietruszki lub pasternaku pikantne
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pikantne frytki z pietruszki lub pasternaku to niebanalna przekąska. Zdrowa i pyszna. A do tego łatwo ją przygotować. Frytki z pietruszki z piekarnika są proste, niskokaloryczne i wyjątkowo smaczne. Pieczenie prowadzi do odparowania wody i zagęszczenia smaku. Wypróbujcie ten przepis na pikantne frytki pietruszkowe.
SKŁADNIKI
- 6-7 pietruszek lub tyle samo korzeni pasternaku
- 2 niewielkie ząbki czosnku
- chili sproszkowana
- słodka papryka sproszkowana
- oregano
- kurkuma
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pietruszki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie frytki.
- W bardzo dużej misce łączymy troszeczkę wody (3-4 łyżki), 2 wyciśnięte ząbki czosnku i dodajemy przyprawy: chili (dużo), słodka papryka (bardzo dużo), oregano, kurkumę, sól himalajską i pieprz. Wszystko mieszamy.
- Do powstałej mieszanki wrzucamy frytki i dokładnie obtaczamy je w przyprawach.
- Wykładamy na papier do pieczenia i zapiekamy przez 20 minut w 180-200°C. To czas orientacyjny, bo w dużej mierze zależy od grubości frytek i rodzaju piekarnika.