Filety kurczaka w marynacie z octu - przepis na pyszną przekąskę
2022-12-21
łatwy
40 min
4
Filety kurczaka w octowej marynacie, to dowód na to, że świat nie zna próżni. Gdy wydaje się, że już nic więcej nie można zrobić z piersi kurczaka, okazuje się ludzka kreatywność nie zna granic. Marynowane w occie filety z piersi kurczaka to pyszna przekąska. Świetnie sprawdzają się również w roli przystawki. Taką zakąską nikt nie pogardzi.
SKŁADNIKI
- 4 piersi kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- 1 jako rozmącone z 4 łyżkami wody
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- Na zalewę:
- 8 szklanek wody
- 2 szklanki octu
- 2,5 łyżki soli
- 4 łyżki cukru
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 2 liście laurowe
- 8 dużych cebul pokrojonych w plastry
- 1 malutka puszka przecieru pomidorowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka przyprawić, pokroić na kawałki na jeden kęs. Panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej.
- Smażyć na zloty kolor na oleju, zdjąć z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Z wody i przypraw przygotować zalewę.
- Gdy się zagotuje dodać cebulę pokrojoną w plastry i przecier pomidorowy.
- Ponownie doprowadzić do wrzenia. Zalewę zdjąć z ognia i po 10 minutach ponownie zagotować.
- Na dnie dużego słoja ułożyć warstwę cebuli, następnie smażone kęski.
- Gorącą zalewą zalać piersi. Odstawić do wystygnięcia i przegryzienia się.
- Przechowywać w lodówce.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Polecamy także: