Domowy kebab z kurczaka czyli obiad po turecku

Domowy kebab z kurczaka czyli obiad po turecku

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Domowy kebab z kurczaka czyli obiad po turecku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kebab to zdrowe i pożywne danie, pod warunkiem, że przygotujemy go z grillowanej piersi kurczaka, z domową bułeczką i mnóstwem warzyw. Zobacz jak zrobić obiad po turecku.

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka ( 2 połówki )

  • 8 ogórków konserwowych średniej wielkości

  • 1 cebula biała

  • 1 cebula czerwona

  • 1/2 świeżej papryki czerwonej

  • 1/2 świeżej papryki zielonej

  • 1/4 sałaty lodowej oliwa z oliwek

  • garść startego żółtego sera

  • 1 ząbek czosnku

  • 4 bułki

  • sól

  • pieprz przyprawa do kebaba lub gyrosa

  • Sos do kebaba łagodny i ostry np. marki Develey

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś z kurczaka kroimy w niewielką kostkę, obsypujemy obficie przyprawami, polewamy trochę oliwą, mieszamy i wkładamy do lodówki na całą noc.

  • Cebulę kroimy w piórka. Sałatę szatkujemy. ogórki kroimy w plasterki, paprykę w paseczki.

  • Cebulę, paprykę, ogórki i sałatę mieszamy z sosami kebab: łagodnym i ostrym  – w proporcji wedle uznania.

  • Pierś z kurczaka smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Podgrzane bułki kroimy na pół, faszerujemy serem, smażonym mięsem, oraz warzywami połączonymi z sosami.

Ocena: 5