Faworki z ziemniaków: przepis na przekąskę imprezową

Faworki z ziemniaków
Autor: Shutterstock Zaskakująco pyszne wytrawne faworki z ziemniaków to świetny pomysł na imprezę.
łatwy
30 min
4

Faworki z ziemniaków podane z sosami czosnkowym i pomidorowym zachwycą waszych gości. Oryginalnie podane krokiety ziemniaczane w formie faworków pysznie smakują. Są z wierzchu chrupiące i wilgotne w środku.

SKŁADNIKI

  • Na faworki:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • olej
  •  
  • Na sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
  • Odcedzamy przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko.
  • Ciasto wyrabiamy, wałkujemy, wycinamy paski.
  • W środku paska robimy nacięcie. Przez nacięcie przekładamy faworek.
  • Smażymy w dużej ilości oleju.
  • Podajemy z sosem czosnkowym: łączymy zmiażdżony czosnek z jogurtem i majonezem, ewentualnie solimy do smaku.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Co zrobić z gotowanych ziemniaków - 9 przepisów na wczorajsze ziemniaki z obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej