Fasolka szparagowa z serem feta i prażonymi orzechami włoskimi

2024-07-12
Fasolka szparagowa z serem feta i prażonymi orzechami włoskimi
Autor: Shutterstock Nowy pomysł na fasolę szparagową - z dodatkiem sera feta i prażonych orzechów włoskich
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Fasolka szparagowa z serem feta i prażonymi orzechami włoskimi to nowy pomysł na podanie tego pysznego i zdrowego warzywa sezonowego. Danie przyrządzone według tego prostego przepisu prezentuje się efektownie i zachwyca wybornym smakiem. Jeżeli lubicie fasolkę szparagową, sięgnijcie po ten nowy i pyszny przepis.

Z czym najlepiej smakuje fasolka szparagowa?

W tym sprawdzonym przepisie do przyrządzenia pysznej fasolki szparagowej wykorzystuje się kilka produktów. Składniki są łatwo dostępne, a ich cena nie jest wygórowana. Danie najlepiej smakuje ze świeżą fasolką szparagową, którą w sezonie można kupić w sklepach i na bazarkach. Poza sezonem sprawdzi się mrożonka.

Co jest potrzebne, aby zrobić pyszną fasolkę szparagową z fetą? Lista składników jest krótka. Aż trudno uwierzyć, że potrzeba tak mało produktów do przyrządzenia tego wyśmienitego dania.

  • fasolka szparagowa
  • ser feta
  • orzechy włoskie
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić fasolkę szparagową z fetą?

Przepis na pełną smaku fasolkę szparagową z dodatkiem greckiego sera feta i chrupiących orzechów włoskich jest łatwy i szybki. Przygotowanie tego smacznego dania zajmuje tylko 20 minut. Z tym sprawdzonym przepisem zawsze się udaje i smakuje każdemu.

Fasolka szparagowa podkręcona fetą i orzechami włoskimi to danie wyjątkowo proste. Przepis nie jest skomplikowany, a dzięki temu, że został podzielony na poszczególne kroki, przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze.

  • 1. krok – ugotowanie fasolki szparagowej
  • 2. krok – uprażenie orzechów włoskich
  • 3. krok – podsmażenie czosnku
  • 4. krok – dodanie orzechów i fasolki szparagowej
  • 5. krok – połączenie składników z serem feta

Przepisy na fasolkę szparagową

SKŁADNIKI

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 100 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę umyć, obciąć końcówki i lekko podgotować w osolonym wrzątku (ok. 10-15 minut).
  • Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni.
  • Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Dodać ugotowaną i odcedzoną fasolkę oraz orzechy. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i podgrzewać kilka minut.
  • Podawać na ciepło posypaną pokruszoną fetą.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?