Fasolka szparagowa z serem feta i prażonymi orzechami włoskimi
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Fasolka szparagowa z serem feta i prażonymi orzechami włoskimi to nowy pomysł na podanie tego pysznego i zdrowego warzywa sezonowego. Danie przyrządzone według tego prostego przepisu prezentuje się efektownie i zachwyca wybornym smakiem. Jeżeli lubicie fasolkę szparagową, sięgnijcie po ten nowy i pyszny przepis.
Z czym najlepiej smakuje fasolka szparagowa?
W tym sprawdzonym przepisie do przyrządzenia pysznej fasolki szparagowej wykorzystuje się kilka produktów. Składniki są łatwo dostępne, a ich cena nie jest wygórowana. Danie najlepiej smakuje ze świeżą fasolką szparagową, którą w sezonie można kupić w sklepach i na bazarkach. Poza sezonem sprawdzi się mrożonka.
Co jest potrzebne, aby zrobić pyszną fasolkę szparagową z fetą? Lista składników jest krótka. Aż trudno uwierzyć, że potrzeba tak mało produktów do przyrządzenia tego wyśmienitego dania.
- fasolka szparagowa
- ser feta
- orzechy włoskie
- oliwa z oliwek
- czosnek
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić fasolkę szparagową z fetą?
Przepis na pełną smaku fasolkę szparagową z dodatkiem greckiego sera feta i chrupiących orzechów włoskich jest łatwy i szybki. Przygotowanie tego smacznego dania zajmuje tylko 20 minut. Z tym sprawdzonym przepisem zawsze się udaje i smakuje każdemu.
Fasolka szparagowa podkręcona fetą i orzechami włoskimi to danie wyjątkowo proste. Przepis nie jest skomplikowany, a dzięki temu, że został podzielony na poszczególne kroki, przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze.
- 1. krok – ugotowanie fasolki szparagowej
- 2. krok – uprażenie orzechów włoskich
- 3. krok – podsmażenie czosnku
- 4. krok – dodanie orzechów i fasolki szparagowej
- 5. krok – połączenie składników z serem feta
Przepisy na fasolkę szparagową
- Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi
- Fasolka szparagowa duszona z pomidorami
- Orzechowa fasolka szparagowa
- Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej
SKŁADNIKI
- 500 g fasolki szparagowej
- 100 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę umyć, obciąć końcówki i lekko podgotować w osolonym wrzątku (ok. 10-15 minut).
- Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni.
- Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Dodać ugotowaną i odcedzoną fasolkę oraz orzechy. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i podgrzewać kilka minut.
- Podawać na ciepło posypaną pokruszoną fetą.