Fasolka szparagowa po hiszpańsku - na ostro i z boczkiem

Fasolka szparagowa po hiszpańsku
Autor: Shutterstock Fasolkę szparagową po hiszpańsku przygotowuje się z boczkiem i przyprawami.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Fasolka szparagowa po hiszpańsku jest bardziej wyrazista i pikantna niż nasza, przygotowywana z bułką tartą przyprażoną na maśle. U nas w domu podział jest róny: połowa przepada za wersją po polsku a połowa za hiszpańskim wariantem.

SKŁADNIKI

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedżwiedziego
  • duża szczypta grubo mielonego kolorowego pieprzu
  • grubo mielona sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę oczyścić, poodcinać końcówki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.
  • Boczek pokroić w kosteczkę lub cienkie paski i wrzucić na rozgrzaną patelnię, smażyć chwilę, aż wytopi się z niego nieco tłuszczu.
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę na patelnię z boczkiem, dodaj czosnek niedźwiedzi, a po chwili dodaj fasolkę i smaż przez 1 minutę mieszając.
  • Tak przygotowaną fasolkę obficie przypraw grubo mielonym pieprzem i solą.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej