Fasolka szparagowa po hiszpańsku - na ostro i z boczkiem
2021-08-12
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Fasolka szparagowa po hiszpańsku jest bardziej wyrazista i pikantna niż nasza, przygotowywana z bułką tartą przyprażoną na maśle. U nas w domu podział jest róny: połowa przepada za wersją po polsku a połowa za hiszpańskim wariantem.
SKŁADNIKI
- 500 g fasolki szparagowej
- 200 g wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego czosnku niedżwiedziego
- duża szczypta grubo mielonego kolorowego pieprzu
- grubo mielona sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę oczyścić, poodcinać końcówki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.
- Boczek pokroić w kosteczkę lub cienkie paski i wrzucić na rozgrzaną patelnię, smażyć chwilę, aż wytopi się z niego nieco tłuszczu.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę na patelnię z boczkiem, dodaj czosnek niedźwiedzi, a po chwili dodaj fasolkę i smaż przez 1 minutę mieszając.
- Tak przygotowaną fasolkę obficie przypraw grubo mielonym pieprzem i solą.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?