Endywia na ciepło z kaparami i rodzynkami: sałata kędzierzawa po sycylijsku
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sałata endywia kędzierzawa to popularny dodatek do mieszanek sałat. Jej chrupiące, pikantne i lekko gorzkie liście są bardzo smaczne. Również na ciepło. Jarzynkę z endywii przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Wypróbujcie przepis na endywię po sycylijsku i cieszcie się smakiem kuchni śródziemnomorskiej.
SKŁADNIKI
- 2 średnie główki endywii, opłukanej i posiekanej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki (120 ml) soku z cytryny
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki rodzynek
- 1 szczypta soli
- mielony czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać endywię, podsmażyć, aż zwiędnie.
- Dodać sok z cytryny, kapary, rodzynki i sól, smażyć, mieszając przez 15 sekund.
- Doprawić pieprzem do smaku. Od razu podawać.