Dżem z cebuli - oryginalny przepis na przetwory z cebuli
2022-04-06
łatwy
50 min
4
Dieta bezglutenowa
Dżem z cebuli to świetny dodatek do pieczywa, mięs, potraw z grilla czy serów. Prosty w wykonaniu, niedrogi, zachwyci miłośników nietypowych smaków. Pozwoli też zagospodarować nadmiar plonów, gdy cebula wyjątkowo obrodzi w ogródku. Do jego przygotowania możemy użyć cebuli każdego rodzaju - dżem z cebuli czosnkowej na pewno będzie się różnił smakiem i kolorem od tego z cebuli czerwonej.
SKŁADNIKI
- 50 dag cebuli
- 40 g cukru
- 100 ml czerwonego wina
- 3 łyżki miodu
- kilka łyżek octu balsamicznego
- sól, piepr
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Wsypać cukier do rondla i podgrzewać aż się stopi.
- Na karmel wrzucić cebulę, posolić. Smażyć mieszając, żeby puściła sok.
- Wlać wino, dusić na malutkim ogniu, aż cebula trochę zmięknie.
- Dodać ocet balsamiczny, miód, pieprz.
- Smażyć dalej bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż całość odpowiednio zmięknie, odparuje i zacznie się karmelizować.
- Nie podgrzewać zbyt mocno, żeby cebula się nie przypaliła.
- Dżem podajemy zarówno na gorąco, jak i na zimno.
- Można też przełożyć do czystych słoiczków i zapasteryzować.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?