Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami - kapuśniaczki idealne do barszczu [przepis]
2021-03-29
średni
100 min
4
Lekkie paszteciki z drożdżowego ciasta z pikantnym farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów będą idealnym dodatkiem do barszczu - np. podczas Wigilii i świąt. Sprawdź, jak zrobić paszteciki z kapustą i grzybami - podajemy dokładny przepis.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 50 dag mąki
- 30 dag masła
- 5 dag drożdży
- 2 jaja
- 1 żółtko
- białko do smarowania
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- farsz:
- 5-10 suszonych grzybów
- 1 cebula
- 30 dag kiszonej kapusty
- 3 łyżki olej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby umyj i zalej szklanką wody na ok. 2 godziny. Potem gotuj je w tej samej wodzie ok. 1 godzinę.
- Niewielką ilością gorącej wody zalej kapustę i gotuj ok. pół godziny. Ostudź.
- Cebulę pokrój w plasterki i zeszklij na oleju, aż się zrumieni. Przemiel odciśniętą kapustę, grzyby i cebulę w maszynce. Dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj. Farsz powinien być pikantny.
- Drożdże rozetrzyj w rękach z mąką. Posiekaj razem z masłem. Dodaj pozostałe składniki poza białkiem. Zagnieć na jednolitą masę. Włóż do lodówki na osiem godzin.
- Ciasto wałkuj na placki grubości ok. 0,5 cm, z których wycinaj szklanką kółka. Na środek każdego kładź trochę farszu i zlepiaj mocno końce, aby nie rozkleiły się podczas pieczenia. Z ciasta można też formować rogaliki.
- Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym białkiem wierzch i miejsca zlepienia. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C na złoty kolor (ok. 25 minut).