Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami - kapuśniaczki idealne do barszczu [przepis]

2021-03-29
Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami - idealne do barszczu [przepis]
Autor: thinkstockphotos.com Paszteciki z kapustą i grzybami wspaniale komponują się smakowo z barszczem czerwonym
średni
100 min
4

Lekkie paszteciki z drożdżowego ciasta z pikantnym farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów będą idealnym dodatkiem do barszczu - np. podczas Wigilii i świąt. Sprawdź, jak zrobić paszteciki z kapustą i grzybami - podajemy dokładny przepis.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 30 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • białko do smarowania
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  •  
  • farsz:
  • 5-10 suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 3 łyżki olej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby umyj i zalej szklanką wody na ok. 2 godziny. Potem gotuj je w tej samej wodzie ok. 1 godzinę.
  • Niewielką ilością gorącej wody zalej kapustę i gotuj ok. pół godziny. Ostudź.
  • Cebulę pokrój w plasterki i zeszklij na oleju, aż się zrumieni. Przemiel odciśniętą kapustę, grzyby i cebulę w maszynce. Dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj. Farsz powinien być pikantny.
  • Drożdże rozetrzyj w rękach z mąką. Posiekaj razem z masłem. Dodaj pozostałe składniki poza białkiem. Zagnieć na jednolitą masę. Włóż do lodówki na osiem godzin.
  • Ciasto wałkuj na placki grubości ok. 0,5 cm, z których wycinaj szklanką kółka. Na środek każdego kładź trochę farszu i zlepiaj mocno końce, aby nie rozkleiły się podczas pieczenia. Z ciasta można też formować rogaliki.
  • Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym białkiem wierzch i miejsca zlepienia. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C na złoty kolor (ok. 25 minut).
Redakcja
więcej