Doskonałe śledzie w marynacie z czerwonego wina
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Śledzie w marynacie z czerwonego wina to pyszna zakąska nie tylko od święta.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g filetów śledziowych typu matias
- 1 mały por lub 1 czerwona cebula
- 1 pęczek posiekanego świeżego koperku
- MARYNATA:
- 150 ml sherry czerwonego wina, półwytrawnego
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- 100 ml wody
- 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu
- 0,5 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie pokroić na kawałki wielkości kęsa.
- Pora lub cebulę drobno posiekać.
- W słoju układać warstwami śledzia, cebulę i koper, powtarzać do wyczerpania składników, pozostawiając warstwę koperku na górze.
- W rondelku wymieszać składniki marynaty i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Następnie zagotować. Ostudzić.
- Wystudzoną marynatę wlać do słoika i delikatnie wstrząsnąć, aby wymieszać.
- Przechowywać w lodówce przez 1-2 dni przed podaniem.